Ett stycke splittrad malinutt

De senaste veckorna har Dizza varit lite splittrad från o till. Och det var på "till" igår under kursen.

Vi träffades i stadsparken inne i Trelleborg igår kväll, för en liten runda med olika moment. Dizza drog som en tok... grrr.... matte stannar, väntar in, Dizza kommer in snabbt o går fint en kort stund för att göra om det.... over and over again... *tålamod, matte, tålamod*

Vi började med en övning där Eva, som håller kursen, skulle gå o hälsa på matte/husse utan att hunden reser sig. Dizza gillar Eva skarpt (hmmm vem gillar hon inte?!) o reste sig, men jag tog snabbt henne runt o satte henne igen. Då gick det kanon o det blev godisregn.

Sen delade vi upp oss 2 o 2. Jag o Dizza fick öva oss med Zorro (grymt charmig Cavalier) o matte. Nu skulle ena ekipaget stå stilla, andra ekipaget komma fram o hunden skulle sätta sig. Mattarna hälsar på varann medans hundarna sitter. Gick kanonbra. Dizza satt så fint så. Sen skulle matte hälsa på den andras hund, dock utan prat. Gick oxå jättefint. Belöning i massor! Kampade lite med Dizzelizz för att lösa upp och leka lite. Det finns en pudel med som inte tål att andra har kul vid sidan om utan låter som värsta schäfern o piper till tusen... såååå lik Tyson när han var yngre (nu är denna pudel 3½år)

Efter detta inkl kort paus så ställde vi upp oss på 2 rader med en gångvägs mellanrum. Där emellan skulle vi gå igenom. Dizza gick fint vid mig men började här bli splittrad o ofokuserad... hon skötte sig fint iaf, men matte fick jobba mkt mer än normalt.

Vi tog en tur i parken, kollade in fåglar och broar och dylikt. Vi körde sen en övning på en bro. Där ställde alla upp huller-om- buller o ekipagen skulle gå igenom denna massa. Dizza var inte ett dugg intresserad o skötte sig fint. Puh!

Sen var det dags för slalom mellan ekipagen som stod i en ring. Vi började på större avstånd mellan varann (2½-3 m kanske). Matte fick jobba som en tok för att få damen Dizza till att fokusera. Jisses. Men vi kom till slut runt.
Sen gick vi ett steg in o det blev ca 1½-2 m mellan oss. Nu tog jag fram en boll på snöre som hon älskar o lockade henne. Ngt bättre fokus, men fortfarande inte som det brukar. Ja, ja.

Som avslutning körde vi en inkallning mellan 2 ekipage som kom gående, och en kort platsliggning.

Dizza satte sig fint och matte sa stanna, eller gjorde hon det  tänkte Dizza o började trava mot matte... Åh titta en annan hund att hälsa på!!  och så travade Dizza glatt till Zorro istället. Zorros matte gjorde ett matt försök att säga till Dizza att gå till matte, men lite mer ska till hehe. Tråkiga matte kom o sa till Dizzelizz, som tänkte... okej då *frust*... jag lyssnar bättre nästa gång... Och det gjorde hon. En kanoninkallning blev det och matte tjoade o tjimmade och det blev kamp m bollen! Aldrig fel att kampa!

Medan de andra skulle köra samma övning så gömde jag bollen för Dizza så hon fick leta lite i mörkret. Det var lite kyligt o jag ville inte att hon skulle sitta stilla på den kalla marken så länge. Hon har nämligen börjat kissa stup i kvarten, från o till. Trott det ev är urinvägsinfektion, men fick höra att det även kan vara löp på G. Ujujuj. Eva snackade jag lite med mellan övningarna o hon sa oxå att hon inte alls kände igen Dizzas splittrade beteende. Så löp, kanske... eller så är hon bara som en helt vanlig unghund m ev urinvägsinfektion. Återstår att se.

Platsliggningen då? Jo, den gick bättre än vad matte förtjänar. Har inte varit speciellt aktiv med detta. Men damen har en väldig stabilitet i sig utan mattes hjälp. Hon låg 15 sek, o steg sen upp. Jag gick lugnt tillbaka o sa ligg/stanna igen. Då låg hon hela tiden (30 sek kanske) o fick belöning utan att hon satte sig upp. Gick ut igen en kort stund för att gå in o belöna. När jag sa sitt, så låg hon kvar o tittade upp på mig *titta vad bra jag kan ligga matte!!!* så söt hon är, min stjärnglimt!

Kontenta: kolla om hon har urinvägsinfektion. Om inte; vänta på löp..
                  
                  Hon var ändå grymt duktig, trots splittrad. hon är ju bara 7½ månad.(hon skötte sig över- 
                  lag bättre än de hundar som är äldre än henne!)

                  Är jag lyckligt lottad som får dela mitt liv med denna malinutt? ABSOLUT!!
                 

Rapport från Krokasmeden, MED bilder

I lördags tog jag ännu en tur till Göteborgstrakten, nu även med Allan som sällskap/fotograf. Vädret var kanon, så där var inget att klaga/skylla på.

Vi dök upp hos Stefan o Lollo vid elvatiden och möttes av fika och en charmig Lydia. Lollo var tyvärr på jobbet, men vi träffas nog den 17:e då det är dags för en kursdag.

Jag o Stefan satt o snackade lite om vad jag ville göra o hur jag uppfattade mina hundar allmänt o vid träning. Dizza kan jag ju inte säga så mkt om i och med att vi inte tränat speciellt mkt, mest lekt.

Jag började med Dizza, så Tyson skulle få visa sig ur sitt sämsta ljus... Han blir duktigt taggad när jag tar ut Dizza först. Sagt o gjort.

Med Dizzelizz ville jag mest få lite tips om hur jag går vidare och vad JAG kan förbättra. Lydia var med i vagn o det tyckte Dizza var lite läskigt med en sprattlande o sprudlande unge i Michelin-förklädnad i vagn. Så vi tog några rundor omkring vagnen, tills hon accepterade den. Det tog sin lilla stund för min spökvalp. Hon vill gärna skälla oxå, man kan ju tänkas skrämma ngn om inte sig själv. Men det satte matte stopp för efter snack med Stefan.
 Barnvagnsstörning
Dizza o matte vid barnvagn


Jag blir gärna lite spak när jag kommer till nytt hundfolk, som jag inte träffat förr. Man "vågar" inte riktigt vara som man är normalt... så även denna gång. Jag sa inte till D direkt när hon skällde, för jag tänkte att Stefan kanske inte tycker.... si o så....  men det lade jag av med snabbt efter snack med Stefan.

Vad gjorde vi sen? *tänka* Jo, sen körde vi lite bit-släppa-bevaka. Något som vi testade i torsdags när Elin visade med Nixa. Det kunde hon tydligen redan... Matte stod o gapade. Kanonsläppande o tittade matte djupt i ögonen för nästa kampstund. Jätteduktig, trots lat matte... hehe

Dizza kampar glatt
Här visar Dizza att hon är en kampråtta till malinutt ;-)


Vi snackade mkt om hur jag skulle bygga på detta, och vad man får ut av denna typ av övningar. Kanonbra! Kändes bra och eftersom jag inte kört Dizza så mkt så blev det mest att hon fick springa lös och jag kallade in henne då o då för att kolla hennes uppmärksamhet och så körde vi lite kontaktövningar o små förflyttningar. När hon fått springa av sig så var det Tysons tur.

Här kommer några spring-bilder på Dizza:
Run, Forrest, run

gräva lite?

Dizza greyhound
Dizza älskar att springa!!

Vad rätt jag hade.. Han var taggad som få när han fick komma ut. Med honom ville jag förbättra kontakten/fria följet främst. Känner att han inte ger mig tillräckligt med respekt ibland, och det gör han för att jag inte gett honom nog med orsak till det. Helt o hållet mitt fel, vilket jag i och för sig visste. Men det jag ville var att lära mig hur jag kommer åt honom, utan att korrigera fysiskt.

Stefan instruerar
Matte ska lära sig att lära Tyson...

Han pep fruktansvärt i början, för att han var så himla taggad att han var ofokuserad. Detta avhjälptes med att kommendera SITT och försöka provocera upp honom; då måste han fokusera på att hålla rumpan nere i backen och vips så var pipet borta. Detta gjordes en del ggr under starten av träningen. *pipmonster*

Matte, jag ser dig!!
En fritt-följ bild...

Sen satte vi igång med linförigheten. Stefan tittade först på hur det såg ut (antagligen katastrofalt). Han hjälpte mig sen genom att koppla lina på honom o lugnt dra honom ur position så jag kunde korrigera med rösten. Även när han släppte blicken från mig så puttade jag ut honom ifrån mig o sa till honom. Jäklar vilken skillnad det blev, men det tog några rundor innan han släppte o gav med sig. Sen gick han riktigt fint o svansen gick! DET är en härlig känsla när man ser den där speciella glimten i ögat o fullt fokus på matte!
T kan gå ordentligt
Ännu en ff-bild

Detta körde vi en del med, varvat med belöning o hopp-o-lek. Sen fixade vi lite med hans "Loss", han vill gärna tugga ett par ggr innan han släpper bollen. Apportbocken däremot ramlar ut som en Fez med en gång.... Loss fick vi till på ett par minuter, så var det löst. Matte måste lära sig bli bättre på timing..

Belöning i massor
Give it to me!!

Körde även med honom lite bit-släpp-bevakning. Men det har han gjort förr, det blev mer som en fokuseringsövning och belöning för honom. Roligt att kampa sa han!!

Vi gick igenom apporteringen, där han tuggar ngt ibland på vägen in. Den dagen tuggade han heeeela tiden. Där fick jag några övningsförslag, som jag testade lite på och som jag testat hemma redan. Det går mkt bättre redan. Skönt.

Eftersom jag vill köra lägre spår och ev lägre sök, så vill jag komma vidare i momenten. Kryp är ngt jag inte vågat testa, för att jag är rädd att göra fel. Men Stefan visade, återigen, 2 exempel på hur jag kan göra. Ska även det testas inom kort.

Vi stod även o snackade lite allmänt om inträning av olika moment, och jag tycker det är intressant att lyssna på folk och få nya idéer o tips. Man kan aldrig lära sig för mycket i hundvärlden.

Närbild på den stilige T
Tyson är en stilig kille som älskar snö!! (är ju inte född i norr för intet...)Jag fick även hjälp med Tysons olat att skälla/vakta bilen även när jag är i närheten. Hatar det. Det kan vi fixa snabbt, sa Stefan. Och det gjorde det. Lite vatten och en lina och så var det klart. Och det utan "otrevliga metoder", bara min röst som korrigerar o vatten som förstärkning.

Han klarade till slut 5 utrusande galningar till glada vovvar som for omkring runt bilen. Tummen upp. Kan även säga att dagen efter på söket så hoppade en valp upp med tassarna vid buren och T gav inte ett ljud ifrån sig. Yihooo!!  Det hade inte hänt förr, då hade bilen skakat av Tysons raseri.

Jag var sååå nöjd när vi var på väg hem!! Man vill ju hinna en massa, men samtidigt kan man inte köra för mkt på en gång, för då kokar det i både hund o mattes hjärna. Vi gjorde ett pit-stop på Max i Halmstad och vovvarna fick varsin köttbit/hamburgare . Hundarna sov gott hela vägen hem, och även när vi kom hem ville de knappt ut på promenad. Matte var lika slut.

Jag vill avsluta med att säga TUSEN TACK, Stefan o Lollo för att ni öppnar ert hem, med härligt charmtroll till dotter och härliga hundar, för okända hundgalningar. Och tack för alla tips o kunskapsdelning. Jag fick en vitaminspruta som jag behövde efter en tråkig senhöst/vinter. Nu j-ar ska vi ut på banan igen. En del att fixa till innan, men lusten finns där hos både matte o hund.

Och Lollo, nästa gång hoppas jag vi ses!

Snart kommer blogg om vår tur till Krokasmeden....

Jag är bara så himla trött efter allt för få sovmorgnar och en massa aktivitet på få dagar. Himla kul har jag haft denna vecka, även hundarna oxå. Det har blivit en massa lyckad träning, vilket har varit skönt och kul.
Avslutade veckan med sök med Landskrona-gänget som jag trivs kanonbra med! Fick även äran att se lille Haix som Jörgen äntligen fått hem (en 8-veckors schäfer som är härligt lakritsfärgad), vilken go vappe!!

Efter söket blev det gasa till Skurups Bk där det var årsmöte. Fick även där se världens sötaste valp, Lottas nya tillskott till sin flock, en BC i bruna färger också hur söt o go som helst. Blir nog kanonbra för dig Lotta!! Levererade även täckena till henne som var sydda till storebröderna i hundflocken.

Nu sitter jag här i soffan med ögonen i kors, nästan. Jag är sååå trött, och det blir att gå i säng tidigt för att orka jobba fm i morgon, tisdag och onsdag. HJÄLP!!

Jag försöker ta mig i kragen och skriva en rapport från Krokasmedens-turen med bilder i morgon.

Over and out!!

Tokryck till Göteborg över dagen....

Jepp, så har man blivit kallad galen, knäpp, you name it...

Igår snackade jag med Elin på MSN, mellan brodering på vintertäcke och annat fixeri. När hon nämnde att de skulle träna sök idag, så fick jag ett ryck o frågade om man fick möta upp... Jaaa, kom ett tveksamt svar från Elin. Hon trodde jag skämtade. Men jag kände verkligen att jag behövde komma bort från min vardag en stund. Och 30 mil är ett tjejkast för en norrlänning ;-)

Sagt o gjort. Kl 06.00 for lasset till Gbrg, eller Surte rättare sagt. Det var kalasväder. -10 grader och klarblå himmel och sol som värmde lite. Som balsam för själen.

Vi var totalt 4 pers till träning med totalt 6 hundar. Vi började med att valla o fick sällskap av Ciwi som är hur charmig som helst. En briard som far omkring som ett glatt kakmonster. Hur söt som helst.  Man fick dagens motion o lite till genom att valla 150x50 m i snö på var sida om stigen.  Jag kan berätta att jag är rätt så mör i benen nu.

Vi började med Nova, en försiktig Beauceron, som var en riktig klippa på sök. Hon jobbade jättefint!

Sen var det dags för Tyson att visa sitt sökarbete, och det gjorde han lysande!!! Jag hade bestämt mig för att testa rulle igen, och påvis med massa godis o beröm. Sen ville jag även testa ett allra första tomskick, beroende på hur han jobbade. Hur det gick för honom får ni läsa i hans blogg på
www.lifeoftyson.com .

Dizza gick näst sist. Hennes första skick blev inte bra. Figgen som satt där tyckte Dizza var märklig med stor kappa och med ömkande stämma när hon reagerade genom att skälla på henne. Hon är i spöktider min lilla Dizza o detta var jobbigt tyckte hon. Det blev en liten flashback från den tråkiga upplevelsen hon hade när hon var mindre... 

Som tur är var det inga som helst problem hos Elin o Carro, utan där käkades det godis o pussades det för fullt!! Skönt! På vindsidan jobbade hon kanon o fick dem i nosen innan jag skickade henne. Hon gick säkert ut mot figgarna och ena gången var hon lååångt ut, typ nästan fullt djup i tät skog och jobbade kanonbra i ett framslag för att samtidigt hitta  figgen  och allt detta utan att behöva se matte.

Hon fick 4 skick totalt och det var endast första skicket som inte blev som planerat, men de andra jobbade hon jättefint. Den lilla skiten verkar ha klart för sig vad som ska göras!! Mamma Lexus har nog berättat godnatt-sagor om hur man kör sök när de var små.

I Kungälv körde vi bara lite lek med kamp o släppande, och även inkallningar. Men hon var jätteduktig ändå och fick kampa med Elin, Carro o Louise för att vänja sig att kampa med andra än husse, matte o Tyson. Hon kampade som tusan. Kul att se! Hon bjöd även upp till lek när hon vunnit kamptrasan, vilket jag var glad över att se. Det gör hon ju med oss, men visste inte om hon skulle göra det med andra.

Jag for hem med ett stort leende på läpparna!! Sååå nöjd med dagen o är evigt tacksam att jag togs emot med öppna armar av träningsgänget.


Nu ska jag äta Pizza! (don't tell anyone....)


Första träningskvällen för Dizza i år

Igår var så äntligen första träningskvällen för Dizza. Ja, vi har ju gått valpkurs innan hos Marina, men för i år var det den första.

Jag har anmält mig o Dizza till en kurs där vi kör lydnad på olika ställen varje gång. Det blir i en park någon gång o en annan på en parkering utanför ett köpcenter osv. Kanonbra!

Vi började dock hos Eva på Lövdala Hundcenter. Vi var totalt 7 hundar, o Dizza var enda "brukshunden". Där var Pekinese, blandras, BC, Puli, Cavalier, Pudel o så Dizzelizz. Vi börjad inomhus i lektionssal för att gå igenom vad som gäller och en kort presentation av alla hundar.

Dizza var kanonduktig, satte sig fint vid matte trots hundar på var sida om oss inom 1½ m. Till slut lade hon sig själv och tyckte att hon kunde vila lite när det ändå inte hände nåt. Jag var så stolt att hon klarade detta så galant, trots att hon verkar vara i en spökperiod. Hon visade inga sådana tecken dock igår.

Vi gick sedan in i ladan där Eva satt upp en "hinderbana" med olika underlag och hinder att komma över/under, för att se hur ekipagen samarbetade och hur hunden reagerade på de olika sakerna.

Dizza fick gå sist. Först var det nåt som liknade en triangel som hon skulle gå igenom (stod så att det såg ut som ett tak..) lite läbbigt, men hon gjorde det! Sen kom ett vanligt lågt hinder och en lastpal. Inga problem där heller. Sen satt Evas dotter på en stol och Dizza hånglade lite. Sen var det en stol som skulle krypas under. Hallå, jag är mästare på detta sa Dizza o rusade/kröp under den.

Nästa hinder en pressening, men det är Dizza van vid sen Annies valphage/miljöhage. Där hoppade o studsade hon glatt och satte sig även när matte gjorde halt. Duktig tjej! Sen gick vi förbi en ramp där Eva drog ett hopprep som gjorde att det lät lite... bah, no problemas!

Next; höbal som Dizza hoppade upp o satte sig på som om hon aldrig gjort annat. Sist, men inte minst..... tadaaaa: slalom med godisskålar på båda sidorna... mums.... men även det klarade hon galant o sneglade bara kort på skålen för att sedan hålla kontakten med matte igen!

Detta gjorde vi 2 ggr. En gång med koppel och sen utan. Jag tyckte det var mkt lättare utan koppel, för det känns mest som om det är i vägen. Andra omgången satt dottern på stolen med ett lakan över. Dizza satte sig fot o såg bara mig... så Eva bad dottern låta lite "ououou" kom det lite försiktigt o Dizza tittade konfunderat på lakanet... jag o Eva brast ut i fniss över lätet dottern fått fram och Dizza hånglade sen upp dottern igen när hon väl fått av lakanet.

Som avslutning för kvällen så körde vi inkallningar. Först en helt vanlig. Dizza kom lite travande, visste nog inte om hon fick lov att komma. Andra gången rusade hon, så då hade jag varit lite tydligare... Matte får skärpa sig lite... ajabaja. Sen var det inkallning genom resten av gruppen som gick omkring mellan mig o Dizza. Jäklar i mig vad hon studsade mellan ekipagen, med bara ögonen för matte. *matte varm i hjärtat*

Eva sa oxå att Dizza hade skött sig jättebra, men hon visste ju oxå att hon kan fokusera trots att hon är en galenpanna när hon får busa omkring.

Så jättenöjd åkte vi hem med ett smil på läpparna och båda var sen helt slut när vi kom hem. hihi

Spår, lydnad o sökträning sen sist

Jepps, matte har fått ändan ur vagnen ;-)

Skämt åsido, så har vi haft en hel del att göra med badrumsrenovering o problem med fuktskador i garaget, så det har fått ta tid från vovvsingarna, tyvärr...

Åter till det viktiga, rapport om träning.

I fredags bestämde jag mig för att ge mig ut o spåra och medans spåret fick ligga så skulle det köras lydnad. Sagt o gjort.

Jag lade ett spår med lite kringelikrok, men försökte undvika motvind eftersom det blåste så kraftigt (hallå, vi bor ju faktiskt i Skåne...) . Det blev ca 100-150 m långt. Näring i form av köttbullebitar i och så en snusdosa med gottis och slutet blev en boll m snöre. Ville se hur hon skulle reagera på snusdosan speciellt eftersom vi aldrig haft nåt i spåret förutom näring. Spåret fick ligga nästan 2 timmar.

Efter spåret var lagt så åkte vi vidare till Og Sturup för att rasta av/värma upp vovvarna inför lydnaden. Jag körde Tyson först och Dizza ylade/skällde ut oss för att hon blev lämnad till tråkigheten i bilen.

Med henne hade jag bestämt mig för att mest leka, för hon har varit lite okoncentrerad o splittrad den senaste veckan. Men det är från dag till dag. Jag körde lite korta förflyttningar i fotposition och det gick bra. Men så fort vi skulle ta några steg så tappade hon fokus. Jag såg dock till att vi avslutade med bra utförande och så gick  vi vidare. Hon testade hinder för första gången. Med en schäfer med c- o d-höfter så blir man lite nojig, så det har fått vänta.

Hon hoppade som en gasell över hindret första gången. Andra gången tog hon ett "avhopp" på hindret... Tyckte att hindret kunde hjälpa till att komma ännu lite högre/längre. Så tredje gången kastade jag över boll samtidigt som hon hoppade så hon inte "hade tid" att stampa av på hindret. Busan hoppade som en gasell igen!!

Körde inkallningar i olika situationer. Hon har börjat ignorera matte när hon hittat nåt "mer intressant". Och idag gick det fint o hon nästan tvärnitade i luften och fullt ös mot matte. Skönt att det funkade... puh

Sen körde vi vidare på sitt/stanna kvar och hon satt kvar och stilla med full koncentration på matte dryga minuten, även när jag gick tillbaka till henne så satt hon stabilit o fint kvar på sin plats!! Yihooo!!! Vet att en minut inte är mkt, men för mig är det det vi har ju inte kommit så långt än.

Efter detta inkallning som gick jättebra. Hon har tendens att komma i trav ibland, men inte denna dag!

Överlag så skötte hon sig jättefint, men tappade som sagt fokuset då o då. Orsak: hon är ung och då är det mkt som händer i huvud o kropp på de små liven. Tror även att hon är på väg mot sitt första löp, så om några veckor är vi kanske där.... Jag har ju inte haft tik innan, men mkt tyder på detta.

Så till spåret. Vi har inte spårat på månader nu, så jag var lite nyfiken på hur det skulle gå. Hur gick det då? Jo, hon gick som en dammsugare a la bulldozer. Jäklar vad hon är stark!! Hon gick jättefint med låg näsa o analyserade jättefint in mot kärnan. Första 15 metrarna var hon dock liiiite för peppad, men gick ner fint i tempot efter det. Hittade snusdosan o luktade på den, matte snabb som en kobra (nåja...) med beröm och fram för att öppna o ge mumset till D. Slutet hittade hon oxå, som låg gömd under gräs o bråte. Matte jublade som värsta fotbollssupportern. Kalasduktig, och det är inte tack vare matte just nu!

---------------------
I dag var det så ÄNTLIGEN dags för sökträning. Härligt!!!

Tyson fick gå först, skriver om hans dag i hans blogg (måste ju skriva nåt där oxå :-)    )

Dizza var näst sist i sökgänget. Men det gjorde ingenting. När jag kom till bilen för att hämta henne låg hon lugnt o tittade upp på mig. Kan det vara min tur nu, kanske?! såg hon ut att tänka lugnt.

Hon drooooog mig ut till stigen, visste mkt väl vad som stod på schemat! Tyson hade väl skvallrat...

Jag hade bett om 4 skick, 3 första ev utan retning sista med figge gåendes ut.

Till första figgen skulle vi ev köra pop, men det behövdes inte då hon fick figgen i vinden. Visade detta jättefint o tydligt. Stod med näsan riktad mot figgen, så jag behövde bara säga :SÖK! så rusade hon ut i full fart mot figgen. Väl där; snusdosa med gottis o så mallehångel som erbjöds som tack! Jag gick ut o berömde för att sen tystna o ta med henne till stigen. På väg mot stigen var hon redan klar för nästa figge... hon är för rolig.

På andra sidan så visade jag riktning och skickade iväg. Hon RUSADE rakt ut mot figgen och även detta jättefint. Vilken tjej!!

Tillbaka till sidan med vind mot stigen. Även nu fick hon figge i näsan, så det var bara att säga... SÖK!

Sista figgen gick som sagt innan, ut så Dizza fick se det. Mallehångel och så glad matte som kom ut. Testade med kamp m figge, gick så där men hon kampade lite. Verkade dock mer intresserad av godis... På väg mot stigen så fick hon förstärkning av resten av gänget och en massa kel o godis. Svansen gick som en propeller. Efter godis o kel var slut så började hon kolla om hon kunde hitta fler figgar. Gick o tittade ut i rutan o lyfte nosen som för att ev få en figge i vinden.. Men icke. Trist, sa Dizza-outtröttlig.

Jag är kanonnöjd med båda mina vovvar idag. Tyson visade verkligen att han förstått detta o att han tänker när han jobbar! Tummen upp! Även mer fart på honom nu! Måste nog utmana honom mer, om det blir för lätt så blir det lite tråkigare, om än aldrig tråkigt med sök!

Dizza rusade ut i hög fart och var överlycklig hos figgarna och för att få söka. Så härligt att se hennes reaktion när hon fick en figge i näsan!! DIng-ding-ding=vinst!!!

Nä, nu får jag jobba o le vidare!!

Tack brorsan o Cattis för Tyson och till Annie för Dizza!! Jag är lyckligt lottad!

Före o efter-bilder på kampleksak a la luftkudde

Ja som alla förstår så fick den ett kort liv, denna roliga kampleksak. Med en Tyson som ääälskar dessa luftkuddar och en kampglad malinutt vid namn Dizza så blir leken intensiv men kort.

Här kommer bilder som Allan tog, trots regnet.

Sitta fint vid luftkudde!

Kamp om rolig luftkudde

Bra kämpat, Dizza!

platt nr 2

Och så var den platt som en pannkaka... dock lika kul att kampa i!!

Platt som en pannkaka


Miljöträning för sista gången på Hyltab...

Frågar man Tyson så äääälskar han Hyltab. Han har varit där otal ggr för miljöträning blandat med lydnad, sök, uppletande, lek osv. Idag var sista gången vi var där pga ägarbyte.

Tyson hade varit riktigt dålig under natten pga för mkt av det goda dagen innan, så han fick komma in o träna en omgång och då körde vi lite lydnad samtidigt. Han var såååå överlycklig när han såg "luftkuddarna" som han fått kampa med sen han var valp. Han fick leka liiiite med kuddarna sen blev det sök o lydnad. Han skötte sig bra, han är ju grymt pigg för att ha varit dålig i magen hela natten innan.

Till Dizza då. Hon fick komma in första omgången, och då gick vi mest och tittade omkring på alla grejer och andra hundar som fanns där. Dizza har varit där en gång innan och då var hon ca 4½-5 månader gammal. Det var grym skillnad på hennes reaktioner och sätt mellan gångerna. I dag for hon som en skottspole upp på högar av mattor och kollade upp på pallar och grejer!!

Jag försökte köra lite kontakt bland de andra hundarna och lite förflyttningar och det gick över förväntan, för det var ändå ett tiotal andra hundar där.

Linda var oxå där med Wille, så vi körde olika övningar/lekar tillsammans o hjälpte varandra. När jag varit in med Dizza för att kolla in stället så tog vi in Wille och bestämde oss för att testa luftkuddarna och sen lite sök. Luftkuddarna hittade han ett hål emellan o for rakt igenom högen. Smart kille! På vägen tillbaka flög han över som Superman. Men varför göra mer än man behöver. Hihi. De nästa gångerna flög han över igen och tyckte det var kul! Söket var han jätteduktig på. Jobbade hela tiden fint och givetvis hittade han både matte o Jeanette!

När Dizza fick komma in så körde vi på kuddarna med henne. Hon flög som en gasell över kuddarna! Yihoooo!!! Förra gången vi var där tyckte hon dem var liiite läskiga, även om hon hoppade till matte på andra sidan om dem. Men inte idag, det var skitkul!! Jag behövde då inte mig själv som dragning för att få henne att hoppa. Jag satte henne, o "stanna kvar" (höll dock liite i halsbandet för säkerhets skull), kastade hennes pipdutt och sa sen varsegod!! Och hon flög över, tog dutten och hoppade tillbaka med den imunnen och rakt till matte för kamp! Kanonduktig! Detta gjorde hon flera ggr.

Sen körde vi lite sök på Linda. Dizza jobbade fint, men pep då o då medans hon sökte men hon slutade ändå inte jobba... Intressant, för detta gör hon inte när vi tränar "vanligt" sök.

Mellan omgångarna blev det massor med vatten, för shit vad de små liven blir törstiga efter miljöträning.

Allra sist körde vi en omgång på kuddarna igen, och lite kontaktövningar bland alla andra vovvar.

Det allra bästa, kommer Tyson att upptäcka i morgon, är att vi fick med oss en luftkudde hem!!! Tyson kommer att ta sönder den på nolltid han älskar att kampa med dessa stora kampduttar hehe. Men först ska Dizza få bekanta sig med den.

Resten av veckan blir det lite momentträning och så sök på söndag! Äntligen! Nu håller vi tummarna för noll storm som förstör.

Utanför hundlivet försöker vi renovera vårat badrum. Allan har varit i gång med att slipa väggarna fri från gammalt lim från badrumstapeten som fanns där innan. Vi ska kontakta elsnubben för bokning av sista jobbet (fläkt och golvvärme), boka flytspackeljobbet och så ska vi städa och prima golvet innan dem kommer. Vi har äntligen börjat känna att det finns ett ljus i renoveringstunneln.

Nu har vi iofs fått fukt i garage och ska se om dolda-fel-försäkringen täcker *håller tummarna* Men blir badrummet färdigt snart, så kommer det ta en hög med sten från våra axlar.

Sitter i soffan o uppdaterar m en nöjd Dizzelizz vid min sida

Jag har inte varit så aktiv på hundfronten på sistone, och har extremt dåligt samvete över det. Jag har iofs kört lite nya moment i köket och det har varit jättekul, men samtidigt måste man ju komma ut på olika ställen o få nya miljöer o störningar. Men jag har oxå haft/har många beställningar, vilket är kanonkul, och det har gjort att jag sytt en hel del. Fler bilder på de senaste kommer på sömnadssidan.

Jag skulle spårat i lördags, men stormbyarna gjorde att vi struntade i det. Man vill ju inte köra ett spår för att misslyckas, utan ha bästa möjliga möjligheter att lyckas. Vindarna i lördags hade inte tillåtit detta.

Söndag, var dagen för årets första sök, men icke sa nicke! Skåneblåsten (läs: stormen) stoppade oss än en gång. Lokalradion varnade för att ge sig ut i skog o mark pga stormen. Så träningen blev inte av, men jag gav mig iväg till "ruinen" så hundarna fick springa av sig. Medan jag var där så blåste det upp ännu mer. Lite otäckt faktiskt, men som tur är så finns det inte så många träd just där vi var.

De senaste dagarna har jag försökt ta ut båda mina hundar på en längre tur där de får springa fritt. Och jag tar dem en i taget, annars blir jag nog galen. Jag vill oxå ha solotid men var o en av dem, ha roligt ensam med dem o inte båda samtidigt. Det blir lätt att en försöker få all mattes uppmärksamhet (läs: Dizza). Detta har gjort att jag kommit ut ordentligt o fått röra på mig och att jag fått ha kul med mina vovvar samtidigt utan att träna moment och sånt.

Idag, tisdag, har jag varit hos Eva igen. Det blåste som vanligt och jag drog på mig den inköpta Arrak-overallen o det var nice!!

Vi började med Dizza... Hon fick springa av sig lite först innan vi körde. Medan hon gjorde det så pratade vi igenom övningarna o om det var ngt jag ville ändra på.. Men som vanligt var jag nöjd med upplägget.

Första övningen gick ut på att Dizza satt vid min sida o höll kontakt trots att Eva o hennes tik gick runt oss på olika avstånd o stannade då o då. Dizza var lite osäker på detta men satt fint vid min sida, men ngn enstaka gång gick hon upp för att vinda efter tiken. Men då satte vi oss igen o gjorde om övningen. Behövdes bara göra om en gång! Hon är så duktig min Dizza o förstår med detsamma! Första omgången gick Eva närmast oss o nästa gång hennes hund närmast.

Vi gjorde även så att jag o Dizza gick runt Eva o hennes hund på olika avstånd o där var Dizza en stjärna!! Gick o log med ögonen mot matte hela tiden. Boll som belöning o paus!

Sedan mötte jag o Eva varandra med hundarna o stannade med typ 1-1½m mellan oss. Jag sa stanna kvar till Dizza o gick fram till Eva o hälsade på henne. Dizza satt fint kvar då!! Jätteduktig tjej! Sen kom Eva till oss o hälsade på mig, då ville hon hälsa oxå. Vi ignorerade henne o gjorde om, o hon förstod att hon skulle sitta kvar!!!  Sen blev eldprovet, att jag skulle fram till Evas hund o hälsa. Det gick oxå kanonbra!! Och när Eva gick till Dizza för att hälsa så var Dizza duktig o satt kvar vid min sida istället för att leka marsupilami. Jiipppie!

Jag var såååå nöjd med Dizza! Vi avslutade med inkallning med störning. Jag satte Dizza o sa stanna kvar, och gick iväg en ca 15-20 m bort. Kallade in och svingade boll samtidigt. Rivstart och fullt ös till matte o bollen!! Efter 2 ggr så gick Eva med hund mellan oss som störning. Dizza satt jättefint kvar där hon skulle o sprang på kommando i fullt ös igen till matte utan tvekan!! Hon är så duktig.

Jag ska berätta om vad jag upptäckt, eller rättare sagt fått bekräftelse på mina "farhågor". Det är en dominant dam jag har i Dizza. I går gjorde hon nr 2 när vi var ute på promenad och vad gjorde hon sen?

Jo, hon SPRÄTTADE efteråt, 4 ggr o det var distinkta sådana!! ooops! 7 månader... och idag, i trädgården, så satte hon sig i "ön" (ö av rabatt mitt på gräsmattan) o bajade. Verkade som om det var för att det var liiite högre än vanliga gräsmattan. Jösses amalia!

I morgon ska vi vara med på miljöträning på Hyltab för sista gången. Det är kanonställe att träna på o vi kommer att sakna det. Det är tur att jag o Dizza är anmälda till miljöträning som börjar snart, så vi får chans till fler olika miljöer att träna i! Får ta med Tyson då o då så han oxå får leka miljö.

Nu ska jag sy vidare!! Vi hörs!

Usch för skånsk vinter.... alt: vi är gjord av socker

Så känns det just nu. Mina vovvar håller på att bli galna av understimulans då o då. Har haft en del att göra med beställningar på tjänstetecken, och tyvärr har vovvsingarna fått korta stunder då o då istället för långa spårpass ute i skogen.

Vädret är/har inte varit det bästa... Det blåser så in i norden och regnar.... härligt... NOT!

Detta har gjort att promenaderna blir gjorda, även lite längre, men träningen har blivit inomhus i köket. Så jag har passat på att försöka mig  på nya moment. Ja, med Dizza är det inte så svårt eftersom nästan allt är nytt.

Har  testat lite kryp med båda och jag måste säga att Dizzelizz är grymt duktig, gör rätt direkt. Nu har hon ju en massa hjälper men så är det ju i början och det är absolut inte befäst på  ngt sätt. Tyson har det inte jättelätt med sin stora kropp o halt golv  är det inte den bästa kombination. Ska fortsätta med det utomhus med honom.

Tyson har lyckats dra upp en flik på baksidan, vid sporren, så det är heller ingen hit att få nerskitat ute. Går med linda just nu, så han inte ska slicka på det jämt....

Vad har vi annars kört för moment.... med Tyson ; inkallning med ställande på korta avstånd för att få stabilitet (och tydlighet från min sida). Sen har vi börjat få skallet till nåt roligare , dock låter han som en badanka trots hans storlek.. hihi lite sött är det. fjärrdirigering håller på att utökas till ställande oxå, går ok, men på det hala golvet flyttar han sig ngt fram... blir oxå mer av utomhus.

Med Dizzelizz kör vi ligg-stanna kvar. Shit vad hon är duktig!! Sitt stanna och till inkallning. Har varit tveksam men går mkt bättre nu. Ligg med stabilitet går oxå mkt bättre. Matte får skärpa sig lite, dock.

Skall är hon oxå en stjärna på. Hon är så rolig för när man tystnar för att få henne att ev skälla en gång till, så bjuder hon på det nästan direkt. Hon är kanon för klickerträning för hon bjuder på nya försök för att testa om det var det jag ville, om det kan framkalla ett nytt klick.

Hmmm... vad gör vi mer? Jo, Dizza hoppar upp i vår hylla med vantar, leksaker o dyl och hämtar grejer till sig själv Har även börjat apportera skor, helst mattes, men dock inte till matte utan till lämplig matta...  tuggar dock inte. Mattes fotsvett är väl nåt speciellt...

Det finns hopp för oss på renoveringshimlen! Igår fick vi kontakt med en snickare som ev kan hjälpa oss med garaget och en kvart senare ringer en kakelläggare och vi kom överens om att han ska komma idag o kolla in vårat årsprojekt. *håller tummarna hårt*

Rapportering fr helgens begivenheter...

I går, lördags, åkte jag och Linda upp till MyDog i Göteborg över dagen. Vi var där vid 9 och då var redan Focus-parkeringen, som ligger i direkt anslutning, redan full så vi fick masa oss ett par kvarter längre bort men hittade snabbt en parkering där :-)

Så bar det av i hög fart mot mässan. Vi ville ju hinna se så många montrar som möjligt innan det blev tjockt med folk och risken att missa något skulle bli större (hihi)och det ville vi ju inte!!

Vi möttes av en hes Elin och en pussgurka vid namn Nixa, som är Dizzas systeryster. Det visade sig att de är rätt så lika i storlek och pussas lika mkt!! TACK Elin, för att du pallade komma och möta oss trots att du inte var helt 100%.

Vi gick runt i montrarna och hittade en del saker, men bestämde oss för att ta det sist så vi slapp bära omkring på allt.

Sen var vi o kollade in Lotta med sin My o Mozart som skulle ställas ut. Nu är jag inte ngn utställningswizard men jag tyckte de skötte sig fint där inne, men Lotta var väl inte helt nöjd med resultaten. Samtidigt är det väl så att det beror så mkt på domare och hur deras dag är.

Vi hann även se uppvisning från tjänstehundar, som jag filmade lite av. Kul att se alla duktiga hundar, men jag har nog oxå blivit bortskämd med bra hundar runt omkring mig att det blivit "vardagsmat" inte lika imponerad som jag blev förr (hakan i backen och ett wow i munnen) . Men det är fortfarande härligt att se samarbetet förare och hund har. Trots driften hundarna har och trots allt som händer runt omkring så kan hundarna sortera och analysera situationen med föraren.

Vi avslutade MyDog med att inhandla det vi hittat innan. För mig blev det: ett par Viking skor, en Arrak huvjacka, en billig fleecejacka o byxa, en tunnel till Tyson o Dizza, schampo och balsam vid lerbad ute, och en pip-kampdutt (Dizza ÄLSKAR den!) . Hör o häpna: inte ett koppel eller halsband!!! Kors i taket!
Vi fick ju även en hel del gratis-grejer i form av provpåsar och sånt. Kul!


I dag, söndag, så var jag på Lomma Bk för att se årets första och NYA korning. Jag hade förväntningar som heter duga. Och oj, vad jag blev besviken!! Fan att jag inte fick plats på ngn korning i höstas... Den var mkt bättre, tycker jag. Jag är med på korning för att se hur min hund, om det är som jag förväntar. Se vad han plockar fram och hur mkt. På mentalbeskrivningen, så sa beskrivaren att detta är en tuff hund och han är bara 1 år, jag skulle vilja se honom som 3-åring. Men jag kan säga, med den nya korningen  så blir det inte mkt till reaktioner som plockas fram. Inte det jag vill se i skärpa och nerver och dådkraft iaf.

Spökena har plockats bort.... trumgubben som var förr såg bara ut som lekinviter nu.... lilla bytet, annorlunda och tjaa.... vad säga...  skrammel kvar.. dumpen kvar...
Nu kan ju jag inte alla "beteckningar" över de olika delarna på korningen.. men den med föraren som springer genom en grupp och en pappgubbe sen dras upp när hunden är på väg mot föraren, den är oxå förenklad. Nu hålls hunden och pappgubben dras upp medan hunden hålls fast och sen efter ett visst antal sekunder släpps hunden iväg... Jaha, var min reaktion.. Och vad säger detta? Inget för mig.

Avslutningsvis var "släden med gubbe på" och så självklart skott.

Nu är jag inne på om jag ska se om jag kan lyckas med att få göra ett L-test för att verkligen få se den råa kärnan i min hund. Korningen säger varken bu eller bä just nu för mig. Det känns som om korningen ändrats så att fler kan bli godkända... jag tycker däremot att om de måste sänka "kraven" så har ju inte uppfödare gjort sitt jobb så bra inom aveln om inte hundar kan klara en minimumstandard. Visst får man ju se till att raser är olika i beteende och psyke enligt deras rasstandard, men jag anser att en bra hund av bruksras skulle ha klarat den "gamla korningen".

Tyson är väldigt neutral och skiter högaktningsfullt i folk som han inte bryr sig om. Speciellt om folk sätter sig ner och lockar på honom, då kan han gå mot dem lugnt o stilla för att vända en halvmeter ifrån personen. Ju mer lockande, desto mer intresse från honom. Detta tycker jag är kanon. Han kan hanteras och sånt, inga problem, men han tycker inte det är värt det att snacka med alla han ser. Jag tycker det är skönt! Men det premieras ju inte speciellt i korningen.

Nä, nu har jag spytt tillräckligt mkt galla över det. Jag kanske ser annorlunda på det imorgon efter lite sömn o ev ngn uppläxning angående detta...  Jag ska kolla bandet jag spelade in på korningen för att få en ny vinkel på det hela i morgon.

Jag passade på, innan jag stack hem, att ta ut hundarna och köra lite lydnad. Dizza fick lite positionsträning och kamp som belöning. Hon klappade med tänderna av glädje hihi. som en krokodil, min dizzelizz.


Med Tyson körde jag fritt följ, men han var lite väl övertänd att jag fick låta honom springa av sig innan vi fortsatte. Vi tränade även ställande under inkallning, och det blir bättre och bättre. Mer stabil och säker i stannandet, bättre balans.

Och så körde vi hopp-sitt inför tvåan. Gick kanonbra! Han har fattat det hela snabbt, nu ska vi bara knyta ihop det hela! Tack Eva, för hjälpen.


Väl hemma, så tränade vi lite skall och ligg-stabilitet. Skallet var för Tyson, men Dizza snappade även detta! Hon är för söt. Tyson har blivit väldigt orolig i sitt skall innan, men nu börjar det bli bättre så vi fortsätter att jobba på det. Dizza yl-skäller ibland, men vilket djupt skall hon fick till ibland!! *imponerad*

Nu ligger båda mina guldklimpar och njuter av lite vila.

Nattinatti!


Helg i hundens tecken, bara inte mina egna...

Det ska bli sååå kul!

I morgon, tidigt (urk), ska jag iväg till Göteborg med Linda (
www.rottislyan.com) för att kolla in My Dog! Det är ju bara ett stenkast bort för en norrlänning hihi. Vi åker bara över dagen, men det ska bli kul och jag tror det räcker med det.

Ser fram emot att träffa Elin, Nixa o ev Ozzy. Kul att se hur stor hon blivit, Nixa alltså!!!

Sen ska det bli kul kolla in Mozart o My ställas ut (www.myslya.se) . Lycka till, Lotta!

En del uppvisningar ska bli riktigt kul att se! Har fått recensioner av Elin, och hoppas att Sverker är där o visar upp sig o sin hund.

Shopping, tja.... antagligen. Ska dock försöka hålla i pengarna, nu när vi har en del utgifter kommande pga fukt i garage o kvarvarande badrumsjobb.

På söndag ska jag iväg till Lomma och se nya korningen hur den ser ut. Ska bli kul, speciellt när Tyson är anmäld till korning i mars på den klubben. Återkommer med uppdatering från helgen.

Natti natti!


Nu är Allans bild på Dizza med i finalen!

Så om ni tycker att det är den bilden som är finast, så rösta gärna!!

www.aktivhund.se under AH-tävlingar och trycker på fototävling så ser ni bidragen.

Allans bild har tävlingskoden : paysms JFT 94                 (telnr: 72456)


Här är bilden som Allan tagit:

Dizza i final!