Premiär i Lydnadsklass I

Vädret... nja, sisådär... Ingen blåst men molnen hängde tungt över oss. Plusgrader iaf o det var positivt.

Nåja till tävlingen. Vi drog lott o vad drog jag; jo nr 16 av 20.

Platsliggningen gick som det brukar; stabil o säker o framförallt lugn. Och detta trots inkallning 20 m ifrån dem på andra planen där de körde LK II.

Till poängen:

Platsliggning:  10p

Tandvisning:    10p

Linförighet:        8,5 (kommentar: snett sitt, lite studs vid språng) studset märkte jag inte själv, men en sned sittning
                                     hade hon.

Läggande:       10p          

Inkallande:       9,5p (kommentar: sitter ngt långt bak) satt rakt men ngt långt bak som de skrev.

Ställande:           9p (kommentar: snett avslut) helt korrekt, blev osäker när jag kom in till henne o satte sig snett mitt
                                    eget fel helt och hållet.

Apportering:         --- Avstod detta eftersom jag kände att hon blivit osäker och jag vill inte skapa dåliga minnesbilder
                                     från tävlingar. Bättre att strunta i det o satsa på hela momentet apportering i nästa klass.

Hopp över hinder: 10 p

Helhetsintryck:       10 p

SUMMA:              179,5 p


Domare: Leif Borgenlöv.

Vi slutade som etta av 20 ekipage och jag är så stolt över min Dizzelizz! Vet att Leif brukar vara hård i bedömningen o därför känner jag att de poäng vi fått förtjänade vi verkligen, de var inga glädjepoäng som han delade ut för att han har en bra dag.

Han kom fram efteråt o sa att han tyckte det såg mkt trevligt ut och önskade oss lycka till i framtiden. Kul att höra av en som man vet är petig men rättvis.

Fick även komplimanger av deltagare vilket känns extra kul att de kom fram o sa att de tyckte vi hade bra samarbete o fin kontakt.

Vill speciellt säga tack till Eva som trott på oss o gett mig den hjälp o stöttning jag behövt för att våga mig ut på tävlingsbanan igen. Tusen tack!!!

Så en superstolt matte o en trött  Dizza hälsar från soffan.Kort o gott....

Vad händer? Jo, jag har gått och blivit riktigt förkyld. Då menar jag bomull i huvudet o låter som om jag ständigt håller för näsan.... Crap!

I veckan har det blivit lite rallylydnad, men mest vanlig lydnad för båda mina monster. Tyson är anmäld till Veberöd, men det känns som om jag får stå över den. Trist, men samtidigt måste jag se till Tysons bästa. Just nu är han för orolig vid platsliggningen, speciellt när han inte kan se mig. Som om han tror att jag ska lämna honom... så jag får bli flitigare på att träna bort detta pip. De andra momenten kan han, de flesta bra o några för det mesta bra men ibland mediokra. Han älskar hur som helst att träna, och är taggad till tusen när vi kör och DET är huvudsaken.

Idag körde vi inte fritt följ som första grej, vilket jag pinsamt nog är rätt bra på att köra först. Så idag gjorde det att han inte pep i förväntan utan faktiskt fokuserade på vad vi skulle göra. Kanonskön känsla!
Vi började med inkallning med ställande. Shit vad han gjorde det bra idag.
Ett par hopp hann vi med o sen gick jag över på rutan. Han vet vad han ska göra, men det blir ibland fel o han ställer sig i jämhöjd med de 2 första konerna. Så jag kör "framåt" och "stanna" och det går framåt. Idag var farten inte alltid den högsta men han lyssnade på vad jag sa o stannade direkt när jag sa "stanna". Yey!
Sen blev det så fritt följ, o han var med o gjorde snabba o raka sättanden. yihoo. Inga 9:or men tätt inpå iaf.

Dizza då? Ja hon gjorde mig nervös igår när Eva ropade oss genom programmet.

Vaddå stanna när du fortsätter gå sa Dizza... Oh *piiiiip* Detta som hon gjort klockrent. Visst är matte konstig o segare än vanligt när hon är förkyld, men helt oförståelig är jag väl ändå inte. Det tyckte Dizza. Så även idag.
MEN, det blev bättre. Insåg at hon kommit in i en period där hon är väldigt känslig för hur jag säger kommandot. Inte varit så innan, men nu helt plötsligt. Nåja, jag får kämpa så gott det går i morgon o så får vi se hur mkt det ger i poäng.
Ja, det är dags för premiär i lydnadsklass I.

Pricken över i:et är att så fort hon tar apporten i munnen så far ändan upp. Och sitter hon kvar så spottar hon ut den.... så den blir en klar nolla.

Om inte jag är helt ute pga feberfrossa så gör vi ett försök i morgon på Svedala Bk kl 10. Håll tummarna!

Uppvisning bland annat

Förra veckan har varit fullbokad... jisses amalia att jag pallat med allt. Dels hundträning, vilket är kul.

Utöver det börja som instruktör på flygledarskolan, vilket är himla spännande samtidigt som jag har ångest. Jag har nämligen ruskigt (läs ohälsosamt) höga krav på mig själv. På eleverna har jag inte högre krav än de som ska vara vid den nivå de är nu, men jag vill vara så bra instruktör jag kan vara.
Jag har fått ett trevligt gäng, med danskar, norrmän o svenskar så man får skifta mellan danska o svenska hejvilt. Min instruktörskollega är trevlig, men vill gärna framstå som chef vilket han gärna får även om jag anser att det inte behöver vara en mer chef än den andra... nåja, män.... antar jag hihi. Hur som helst, så börjar jag falla på plats men lider när det inte går så bra som jag kanske velat för vissa elever. Jag VILL verkligen att alla ska klara sig, och att jag kan hjälpa dem med de som de behöver. Vi får väl se, jag har stor tilltro till dem iaf.

Nog om jobb.

Förra veckan hade vi avslutning på skoj-med-hund-kursen o vi körde olika nya gömmor för vovvarna. Båda mina var så taggade, så hade någon stått i vägen för dem när jag släppte in dem där de skulle avsöka så hade dem legat nedsprungna på golvet. Båda var verkligen jätteduktiga o jag är så imponerad av vad en hunds nos kan klara. Jäklar vad snabbt mina vovvar hittade figgarna OCH klurade ut hur de skulle komma åt dem. Jag är speciellt imponerad av hur Dizza växt av detta o hur hon tacklat alla "svårigheter". Tyson visste jag sen innan att han älskar att få jobba med nosen o ju klurigare desto mer taggad blir han. Jag älskar att se när han jobbar o hur tydlig han är när han hittar nåt/någon. Kul var det!

I fredags tränade vi lite rallylydnad inför söndagens uppvisning på Malmö Valp-utställningen.
Det gick bra, o båda älskar detta. Tyson blir ibland lite väl taggad så piperiet sätter igång, men efter lite fokusering så glömmer han bort att pipa o får koncentrera sig istället.

I lördags var det paus. Jag hade massa andra grejer som skulle fixas, så vovvarna fick långpromenader och det var dem mer än nöjda med.

Söndag: upp tidigt. Jag insåg att jag skulle få slira på sommardäck på frostbitna vägar... kul... NOT!. Så jag bestämde mig för att försöka komma iväg rätt så tidigt så jag kunde ta det lugnt. Stannade till på vägen vid ett ställe där hundarna kan rusa av sig lite.

Väl framme så står en tråkig o totalt humorlös veterinär i vägen o skulle minsann känna på vovvarnas halsar o kolla tänderna... väl inne så drog vovvarna mig till uppvisningsringen som givetvis var längst in i hallen. Snacka om långa armar när vi framme. Men de skötte sig jättefint o sket i alla de andra hundarna omkring på väg till ringen.
Han knappt lasta av grejer så var det dags för banvandring inför uppvisningen. Tyson körde jag en nybörjarbana med o Dizza fortsättningsbana.

Första omgången taggade jag upp Tyson lite innan vi skulle starta. Hade jag inte behövt kan jag säga... höhö. Tyson blir så överglad o får ett litet frispel o börjar bita i mattes byxben när vi kör första "momentet". Men han slutar tack o lov snabbt när han inser att han måste hålla koll på hur matte går. Puh! Måste ha sett roligt ut med ett stycke schäfer som drar i mattes byxben samtidigt som vi går... Nåja. Han skötte sig jättefint efter det, dock seg i vänstersvängarna.

Dizzas tur o henne kan jag inte berömma för mkt eller för glatt då börjar studsmaskinen. Men hon går fint o med fullt fokus på matte. Med tanke på att  flera av momenten var nya för oss så klarade hon banan med stjärna i kanten.

Sen var det freestyle o agility. Jag satt vid sidan av o hade det mysigt med vovvarna o väntade på nästa omgång uppvisning. Då blir vi tillfrågade att vara med på flyball. Har testat en förkortad version med Dizza, men visst testar vi.

Medan vi hade paus så kom det fram en hel del folk o ville hälsa på mina älsklingar. Och många frågade vad för ras Dizza var. 2 förfrågningar om hon var blandras. FNYS!! Men malle är väl inte en så känd ras bland folk som inte är inom bruks o lydnad utan bara vill ha en sällskapshund.

Nästa omgång blev det ingen byxtuggning från Tysons sida o det uppskattades av mig. Han gick snäppet bättre denna gång o var ännu mer vaken på mig från början till slut. Duktig kille!!
Dizza gick även denna gång jättebra.

Sen blev det stresstur ut med Tyson i bilen, o det gjorde han gladeligen. Inte ens protester över att bli lämnad i bilen. In igen för Flyball med Dizza. Vi var en 6-7 ekipage som turades om att skicka hunden över de 4 hinder, tryck på maskin för att få boll o sen tillbaka över de 4 hindrena till matte. Snabbt undan för nästa ekipage o så körde vi 3 omgångar. Dizza var så himla taggad o stod nästan på bakbenen när de andra hundarna körde. Dock inget pip o sånt. Dizza hoppade alla 4 hinder på väg till maskinen. Studs med framtassar på plattan på maskinen, tog bollen, sprang slalom mellan de 2 första hindrena för att sen hoppa de 2 sista. Jag skrattade hela vägen. Hon är för rolig, men hon är himla lyhörd trots all fart o rop o hög musik.

Efter det packade vi ihop, shoppade blingbling o ventapad och så till storebror o bilen för att åka hem.

Behöver jag säga att de låg o sov efter promenaden? Tänkte väl det.

Denna vecka är det lydnadsvecka igen. Dizza är anmäld till en etta på söndag, o vi får se om vi ställer upp. Allt utom "håll fast" sitter, men jag får se om jag hinner köra igenom allt så mkt som jag vill pga jobbet.

Vi hörs!!

Ps Tack Elin för grattiset på Afbv, det var sött av dig! ds


Uppflyttad!!!

Jajemän, min lilla prinsessa var jätteduktig idag!
 
9 o 8,5spåret pga vinkel i nytt spårunderlag (sand med lite torr mossa på jämfört med högt gräs på resten), där tog hon en cirkel för att fästa igen o sen var det fullt ös igen. Och hon kom in med alla pinnarna till matte!!! Yihooo!!!

Budföringen 9 o 9,5; hon satte sig lite långt fr mottagaren för domarnas smak. Dock ingen tjuvstart o GRYMT snygg ingång (a la vänder o tvärnitar i luften). Bra fart ut från matte o givetvis tillbaka.

Platsliggningen 10 o 10!!! Men hon har ju heller aldrig visat annat, stabilt!

Så till lydnadsdelen.....

Linförighet: 8 o 6 (!!!!) ; här fattade jag ingenting. De andra fr gruppen sa till mig efteråt att de inte förstod vad han drog för, att det såg kanonsnyggt ut. o att det var grymt snygg kontakt. Jag själv vet att en 8 nog var det rätta betyget, men INTE en 6:a!
Jag bad domaren ifråga förklara betyget. Hans svar: 1) nos i backen (hände INTE) 2) snett sättande (helt riktigt, hände 2 ggr som jag kände) 3) hindrande i sväng (*asg* hon har aldrig o kommer aldrig att tränga el hindra mig i svängarna"") o sist men inte minst: 4) dåligt språng (*asg*, ingen kommentar, folk skrattade rakt ut när jag berättade detta)

Framförgående detta moment avstod vi (inte klart eller befäst, dumt att köra o göra henne osäker)

Läggande under gång: 9.5 o 9 ( kommentarer: "rycker i ligget"-antagligen förväntade hon belöning...)

Inkallning:  9,5 o 8(igen!!!)  (kommentarerna; tempot in (???) o ngt snett sättande)

Apportering:  5 o 6,5 ( ingen kommentar egentligen, vi är inte färdiga där. Satte sig inte vid sidan o släppte apporten vid mig)

Hopp över hinder: 9,5 o 9 (snett sättande, snett avslut drog ena domaren 1 helt poäng för)

Totalt: 253,75 p o en TREDJEPLATS!!! 11 startande, o ett riktigt trevlig gäng allihopa. Vi hade så trevligt o peppade varandra så tiden gick mkt snabbare än den annars skulle gjort. Hoppas jag träffar dem fler ggr ute på tävlingar!

Summa summarum: Jag är GRYMT nöjd med vad min lilla plutt åstadkom idag. Hon var trött när vi skulle köra lydnad kl 14.30 efter att ha varit uppe o på språng sen kl 6 på morgonen.

Det vi fick avdrag för är helt o hållet mitt eget fel, o jag är sååå glad att hon ändå höll ihop trots det. Hon har en glädje i allt hon gör o hon gör träning o tävling till en ren fröjd.

Nästa helg är det rallylydnadsuppvisning på Malmö Valp (utställning) som gäller, så mest rallylydnad denna vecka, dock lite vanlig lydnad oxå eftersom vi ska köra LK 1 om ett par veckor om det känns bra.

Tack alla vänner som stöttat, peppat o hjälpt oss till var vi är idag!!

Lite små uppdatering om vårat liv o så utmaning...

Senaste veckan har bestått av en hel del träningar. Vi har kört på med spåret iom att Dizzelizz inte tyckt apporterna varit värt att stanna för när det finns ett intressant spår att följa....

Så jag har kört en del "ut-o-tillbaka-i-samma-spår"-spår för att få henne att inse att de där apporterna är faktiskt rätt balla att ta in till matte.

Jag funderade länge o väl på att köra läggande som markering, men har struntat i det för stunden iaf för hon hämtar dem nu så glatt till matte efter glada tillrop.

Vi har kört lite skoj-med-hund för att inte alltid hålla på med vanlig lydnad o spår o sök. O det gillar hon, även Tyson. Han fullkomligt drar mig in i ladan där vi kört pga mörker ute.

Idag körde jag o Cinna ut o spårade. Fanns även en klippt plan att köra lydnad på så det gjorde vi oxå. Började lydnad med Tyson, dock kort stund pga spår som väntade. Hur som helst så gick han kanonfint, förutom då vi skulle köra igenom lite kryp. NOT!! Det gick inte alls, så jag fick stoppa när han tagit ett bra krypsteg för att sluta vid bra utförande.... men annars gick han sååå fint. Kontakten o postionen var fin. Körde rutan som gick riktigt bra idag, så jag stod o log med hela ansiktet. Duktig kille!

Spåret för T då? Jo, det gick oxå fint, sidvinden var rätt kraftig, men han kämpade på o hittade alla apporter o la sig på alla utom en utan att jag sa nåt. En skulle han komma in med tyckte han. Då sa jag bara ligg o sen beröm o godis. Speciellt medvinden gick han så himla fint o klockrent. Jättenöjd med hans kämpaglöd idag.

Dizzelizz då? Jag körde spåret med henne först. Hade preparerat ett "ut-o-in-spår" med pinne i slutet o den gick inte så bra, hon gick över pinnen. Vet inte riktigt om det var pga den kraftiga sidvinden eller för att hon sket i den. Nåja, lika bra att testa det "riktiga" spåret.

Jag har insett att de flesta spår på sistone så har vinkeln i de appell-liknande spåren jag gått,  varit till vänster. Så idag körde jag vinkel till höger. Hon gick fint första "benet" o tog upp apporten o kom rusande till matte för lite kattmat a la Whiskas. Yummy!!
Första vinkeln, nja, så där bara. Inte så bra som hon brukar. Men hon jobbade vidare o kom på rätt spår. Tog apporten även på den delen o matte lika glad igen!! Vinkel nr 2, bättre än första men fortfarande inte lika bra som hon brukar... Sista delen mot slutapporten var kraftig motvind o nosen åkte upp.... men hon hittade slutet o kom in med den till mig.

Summa summarum; kanonnöjd med apporterna att det äntligen fungerar o att det klickat hos henne. Ska nog inte köra fler spår innan söndag, ev ett kort  i morgon men inte på lördag. Tror hon behöver vila från spåret ett par dagar för att visa sitt esse (hoppas matte) på söndag.

Lydnaden blev matte toklycklig över!! Jisses vilken fart o glädje den tjejen har.

Körde lite kort delar av lydnaden, men främst leka fram apporteringen. Hon har kanonfin fart ut o in, o så har jag jobbat på att få hennes ingångar att bli bättre o framförallt med apporten i mun när man sätter sig. Den har trillat ur så fort hon satt sig. Idag var första gången hon gjorde en, ja inte en 10:a men ändå, hel apportering o lyckades hålla apporten i mun när hon satte sig rakt o fint vid min sida. Gissa om jag jublade!!! Hon har fattat mattes diffusa meddelanden.

Sen hittade vi även ett hinder som var rätt högt, o med skynke i mitten istället för brädor. Jag tänkte; hon kommer aldrig att hoppa över det där. Så fel jag hade. Yiuhooo sa hon o flög över! Flera ggr utan att jag sa nåt för hon hörde mig skratta o berömma henne. Hon är för rolig.

Ett problem; hon lär sig saker så himla snabbt, o gör ibland av ren förväntan för att hon vet vad som ska komma. Så jag brukar sällan göra ett helt moment, som t ex ställande under gång med ingång o "sitt" när man kommit in vid hennes sida. Gjorde det idag 2 ggr, för att se hur hon satte sig. Hon satte sig snett första gången o då gjorde vi om o hon gjorde rätt. Nästa gång jag gjorde ett ställande o bara gick in till hennes sida så satte hon sig utan kommando. Skit också!! Så sen fick jag köra några ggr utan sitt o sen var det bra igen.
Hon håller matte på tå, det kan jag lova.

Budföring, kanonfin förutom att hon var en splitsekund från att tjuva iväg tillbaka till matte.... Men fint ut till mottagaren o satte sig fint vid sidan.

Så till utmaningen.... 6 st konstiga saker Dizzelizz kan ha för sig...

1) Om man lägger sig på mage o huvudet mot backen o armarna uppdragna vid huvudet så snirklar hon in sig på nåt konstigt sätt med sin starka nos o nacke för att få hångla lite.

2) När man tagit sönder den "unbreakable" bean-bag för hundar, så är den jättebra att gömma märgben i tycker Dizza. Eva som har hundarna på dagen hittade 2-3 märgben i hennes bädd, som Dizza knölat in genom hålen på bädden. Mysigt....

3) Kratta löv? Jajemän, matte! Gör det, så kan jag hjälpa till att flytta krattan åt dig.... Om inte jag försöker se sträng ut så drar hon i krattan så fort jag försöker kratta lite löv. Rolig lek, tydligen.

4) Vad gör man med sopkvasten? Jo, man tar den när matte inte ser o strippar den fullständigt på de röda stråna. När jag tyckte det var lite väl lugnt i trädgården, så hittar jag Dizza kanonnöjd med röda strån i mungipan o kommer stolt med kvasthandtaget i mun till mig.

5) Om jag ger Dizza mat i buren i bilen  o hon inte känner för det, så kan hon försöka puffa filten över maten med nosen så det inte syns.... Om jag har datorn i soffan o dosan på datorsladden ligger vid mig, så kan hon få för sig att bädda över den med en filt i soffan. Vad man inte ser mår man inte dåligt av.... ja jag har ingen aning om vad hon tänker...

6) Det mysigaste av allt: Dizza älskar att ligga så nära matte som möjligt o bäst är sängen. Så fort J stiger ur sängen o matte är ensam så vips är hon uppe o lägger sig mer eller mindre på matte o gliiiider ner så tätt som möjligt ner vid mattes sida..

Tysons knasiga sidor kommer i morgon eller en annan dag när jag har tid.