Dizza uppflyttad!!!

Jajemän!! Vi lyckades!

Vi var 11 startande, alla möjliga raser vilket var rätt kul. Det var pudel, flatte, rottis, schäfer, malle, hoffe o en svart terrier, var det en collie oxå med? Såg inte alla hundar, då tyvärr inte alla klarade spåret. Vi var 6 st kvar till lydnaden.

Dizza kämpade jättebra i spåret. Det regnade först när vi stod o väntade på spåret, typ 20 min innan påsläpp så slutade det regna och det blåste rätt så mkt fortfarande... Påsläppet var mkt slarvigt av matte, tack och lov drog de inte av mer än till en 9:a... helt o hållet mitt fel. Första sträckan var i sidvind, sen 3 vinklar inom 100 m, där fick hon kämpa som tusan.

Jag blev tveksam, men lät henne jobba på. Eftersom det inte kommit nån pinne så blev jag orolig.. visade sig sen att där hon fick svårt att fästa efter en vinkel och hon cirklade in spåret låg det antagligen första pinnen, som vi då missade. Men sen kom pinnarna på löpande band. Hon var riktigt säker och hanterade avlämningen riktigt fint! Så jag gick bara med och mös där bak. Hon fick kämpa ordentligt med den kraftiga vinden, som då o då snurrade då vi kom ner i små försjunkningar och förhöjningar på fältet. Men jag tyckte hon jobbade riktigt bra o ju längre hon kom i spåret desto långsammare och noggrannare gick hon.

Sista raksträckan var tyvärr motvind och hon höjde nosen då och då o spårade inte helt som jag hade önskat, men hon gick i kärnan för där låg det pinnar. När hon hittade slutpinnen jublade jag och insåg att vi hade 6+ slut. Yey!! Vi klarade det! Visst hade fullt varit bättre, men som hon kämpade idag o med den vinden och lyckades så bra så är jag mer än nöjd med det.

Lydnaden då.

Vi började med budföringen. Tihi... Jag körde den och tänkte; går det så går det. Jag har dels inte kört med skott och dels knappt långa sträckor, så jag får skylla mig själv. Hon sprang jättefin mot mottagaren, men en bit efter skottet gjorde hon en fin girning långsamt tillbaka mot mig och kom o satte sig finfin fot.. "duktig nu,va, matte??!!" och log med hela mallehuvudet.

Här kommer resten av poängen:

Linförighet: 9.5-8.5 (kommentar: ngt vid och: snett sättande + dk) dk vet jag inte vad det var, glömde fråga.

Framförgående: 6 - 7 (Kommentar: drar ngt, dk, tempo ut) I mina ögon gick hon jättefint, förutom på tillbakavägen där hon saktade in och jag fick ge ett "före" igen. Ställde sig även snett vid "stå". Hon drar knappt, inget mot förr.

Platsläggande: 10 -10 (Hennes klart snyggaste moment, smack i backen!!)

Inkallande: 9 - 10 (Oläslig kommentar)

Krypande: 8 - 9 (Kommentar: dk sitt + oläsligt) börjar bli bättre, inte lika mkt småskutt

Apportering: 9 - 9 (Hon gör det bättre o bättre!!!)

Hopp: 8 - 8 (kommentar: dk sitt) Hon satte sig inte direkt som hon brukar, fick dra i med ett extra "sitt".. f-n oxå!

Platsliggande m skott: 10 - 10

Resultat:

Poäng huvudmoment: 234 p

Poäng lydnad: 264 p

Summa summarum: 498 p

Dessa poäng gav oss en andraplats, ngt snöpligt med endast 0.25 p efter förstaplatsen.

Jag är kanonnöjd med min prinsessa, speciellt då hon inte alls kändes "med" som hon brukar och vi ändå klarar uppflytt med god marginal.
 Ngt ofokuserad och inte samma snabba gensvar och "oompf" som det brukar. Att inte sätta sig efter hopp... har hon ALDRIG gjort innan... nåja. Man lär så länge man lever. Hon har isf en hög "låg nivå" i alla fall.

Nu ligger de o smaskar på märgben och verkar rätt nöjda med dagen. Nästa helg är det Tysons tur!! Räknar inte med uppflytt då vi avstår platsliggningen.

Ha det gott, nu ska jag njuta i soffan!

Bilder från dagen

Idag har jag stigit upp okristligt tidigt för att vara en ledig dag... kl 05.00 pep klockan... isch.

Orsaken till att klockan ringde så tidigt var att jag skulle iväg och agera spårläggare till högre spår-tävling på Skurups Bk.

Det var 10 ekipage som startade, 5 som återstod till lydnaden.

En enda blev uppflyttad till elit, Susan med sin Beauceron Zenta. Grattis!!

Här är lite bilder på just Zenta och så på klubbpolares söta Rottisvalpar.


Zenta, en stilig tjej
Rottistiken Vita


Är hon inte söt???


Brorsan Spike


Spike kör valp-sittning a la skinkan

Nu ska jag ladda vidare med en nannandes Dizza vid min ena sida i soffan och Tyson på golvet nedanför. Håll tummarna för oss i morgon, låt oss hoppas att Dizza inte är kvar i spårsvackan... Är hon inte det så borde det luta mot uppflytt!!

Natti!

Bilder från Ölandshelgen

Kände att man kanske missar dessa bilder om jag bara uppdaterar förra inlägget, från igår..

Här är iaf några bilder från helgen (det blev inte så många då jag ville fokusera på träningen med hundarna)


Mirjam o Coffee


Coffee


Orup som vuxit en hel del sen Ystadlägret


Orup undrar vad jag vill...


Birgitta o Axe


Ligger fint (en tydlig Yngve-kopia, men så är det ju hans far)


Sivs Raskebo's Furia håller ögonen på mig


Världens charmigaste Hoffe; Luna


Luna blickar ut över vyerna


Svårt att hitta en mer perfekt fotomodell!!


No-päls-kvar-Lista


Svår att fota när det är lite molnigt, men jag älskar hennes vakna uttryck


Lite myror i byxorna ibland, jag fick passa på när tillfälle gavs :-)


Sina, som vi inte fick träffa i Ystad pga att hon var nyopererad


Sara ville ha lite "action-bilder", här är fritt följ


Och så körde de lite apportering


Furia, redo för inkallning


Jag flyyyyger!


Furia; fullt ös-medvetslös!!

Jag vill återigen tacka för en underbar helg med supergod mat, skön säng (trots lite trångt då båda skulle sova i sängen med matte), roligt gäng och härliga nya marker!!

Håll tummarna för oss på söndag, då jag o Dizzelizz ska testa lägre spår!

Veckan som gått... fullt ös

Förra veckan tränades det, både spår o lydnad och uppletande.

I onsdags var jag först hos Linda (
www.rottislyan.com) och hälsade på när jag var på tour för att handla mer tyg till tjänsteteckenstillverkningen och inköp av roliga saker till presentkorgen, vilket gjordes på TEBA ( så klart :-) )

Här är lite bilder jag tog hos Linda:


*jag SKA ha upp däcket!!!*


Yey, det lyckades!! Ser du matte?! Visst är jag duktig!!


Nöjd Tyson med sitt byte


Stilig prinsessa behöver bara stå o vara söt... NOT!!


Mamma, kan du hjälpa mig ut?? Tyson försöker pressa sig ut från hagen.... plutten...


Stilig Junito


En annan stilig Ardenner; Brio

Pussade massor på speciellt Junito, då Brio var lite skeptisk att mamsen tagit in en okänd i hagen. Men Junito skulle fnula lite i mitt hår o var världens mysigaste. Jag älskar hästlukten, och jag känner ett lugn som sprids inom mig. Tänk om man haft; mer tid över, en gård med massa hästhagar och pengar till det.... what if... En dröm tillsvidare.

På kvällen var jag o Monica ute o spårade på em. Monica lade kanonspår för Dizza, där hon definitivt började visa ändring i markeringarna av apporter. Hon har ju en förkärlek att plocka upp dem och gärna vilja fortsätta spåra... så jag har fått berömma då hon plockar upp den och så har hon kommit skuttandes med den med svansen på topp. Hon var såå trött efter spåret, snustorrt underlag och skiftande kort o högt gräs.

Hon stoppade till en gång vid ett sork/mushål, men valde snabbt själv att fortsätta spåra!! Yihoo!! Vilken lycka för matte. Där M trodde slutet var doppade Dizza snabbt nosen som om hon skulle plocka upp slutpinnen, men det visade sig att jag jublade över ett.... jo; sork eller kaninhål. Men hon fattade faktiskt att det inte var nåt att bry sig om o spårade de sista 3 meter till slutpinnen och vände samtidigt som hon plockade upp den, så det blev kanonslut! Jättenöjd med hennes spår. Tog de flesta vinklar jättefint, ngn gick hon över men arbetade sig snabbt tillbaka för att hitta vinkeln.

Tysons spår hade jag själv lagt, i skiftande underlag o lite diken o sånt. En återgång och en massa vinklar. Gjorde ett upptag, och han gjorde det så fint. Hade jag inte förväntat mig, men han var i fin analys och jobbade lugnt o fint. Spårade med stor koncentration, ngt långsam vid markeringarna. Jag berömmer inte förrän han ligger ner, vilket är hans markering. Jag ser ju att han har nåt, men jag får jobba vid sidan av att han ska göra snabba lägganden vid markeringar av apporterna.  Men i det stora hela är jag jättenöjd med hans spår.

Torsdag blev det en långpromenad med Jenny i hennes trakter vilket var skönt.

Handlade även "spengummin" till en presentkorg till urgulliga Anette och Jocke som bjudit in oss till en träningshelg på Öland. Spengummi är en svart avlång gummislang, typ, som bönder använder vid mjölkning (tror jag) och de är kanonroliga kampleksaker för vovvarna.
Jag kan bara säga att jag och mitt inköp av spengummin blev veckans roliga händelse för detta företag. De skrattade gott o trodde att jag skojade med dem när jag ringde o sa att jag skulle vilja köpa spengummin som skulle användas som hundbelöning/leksak.

Resten av torsdagen tillbringade jag vid min symaskin som fått för sig att krångla ibland, så den åker in på service/fixning. Men jag klarade av att göra tecknena till Luna o Orup, som skulle med i presentkorgen.

Jag steg sen upp tiiiidigt fredag morgon för att hinna träna hund på Öland under dagen. Även de andra hade beslutat sig för att dyka upp lite tidigare. Så kul att träffa de flesta från lägret, tyvärr kunde inte Kerstin med Exi och Eva o Christer med Vozz komma. Får se till så de kommer med nästa år! Detta måste vi göra fler ggr!!

För att göra helgen kortfattad så körde vi mest spår, men även lite uppletande och vi hann tyvärr bara med lydnaden på fredagen. Även om Dizza går bra, så behöver ju jag som alla andra hjälp och nya ögon för att komma vidare. Tyson har jag en plan för att träna vidare med.

Spåret gick riktigt bra och jag lärde mig en del nya saker och fick nya idéer. Båda fick ordentliga utmaningar, och båda jobbade på riktigt bra. Tyson fick utmärkelsen snyggaste spåret för dagen i lördags av Anette. Hon hade lagt ett riktigt roligt o krumelurigt spår i en riktigt snårig och gropig skogsdel, med övergång av torr skogsväg och sen över till mossunderlag. Han visade verkligen att han kan spåra! I söndags var han dock, tror jag, riktigt trött efter helgens begivenheter. Han hade ju fullt upp med att vakta bilen o så, förutom jobbet matte utsatte honom för. Men han blev, i mina ögon iaf, bättre o mer tyst under helgen. Uppletandet såg fint ut på fredagen och han verkade ha full koll på vad vi hade gjort i somras!! Så nu måste jag skärpa till mig och komma ut mer o köra uppletande.

Lydnaden; nja.... har dock en plan på vad jag ska göra, får se om det funkar.

Dizzas spårande är tillbaka igen. Hon hade en svacka vid klubbmästerskapet, och var ngt osäker. Denna helg, jisses vad hon fick massa nya erfarenheter och hon valde spåret varje gång!! Inga direkta svårigheter som korsande av eget spår och förledningar, men däremot en hel del underlagsändringar, kalhyggen, svampplockare i massor på söndagen, och deras spår som korsade kors o tvärs över hennes spår.

Jag var riktigt nöjd med Dizza, hur pigg hon är trots så mkt träning under så kort tid. Hon höll verkligen ihop hela tiden.

Vid spåret i söndags, som Malin hade lagt, så stod det helt plötsligt 2 svampplockare på var sida om spåret. Dizza stannade upp och sen så tittade hon på dem o sen på mig... såg ut att säga: ska de vara med som apporter eller? är det sök? .. sen valde hon spåret och spårade om möjligt ännu noggrannare. Pricken över i:et var en apport kort efter mötet med "the mushroom-plockers" så det blev en kanonbelöning och bekräftelse! Sen gick det roliga spåret längs med en av skogsvägarna, och där såg jag tydligt hur hon gick ner i tempo och jobbade noggrant.

Jag vill säga; tusen tack till alla som la spår till mina vovvar. Det har verkligen varit riktigt roliga spår som jag o vovvarna lärt oss massor på!!

Det jag dock hade hoppats på under helgen, var att Bengt hade fått se hur iaf Dizza vuxit i spåret. Jag är ju stolt över min piga och vill visa honom. Men, en annan gång kanske.

Några bilder kommer....


En bra vecka!

Början på veckan började segt. Ville låta Dizza främst vila från spåret, och det ska vi nu ta i tu med inför tävlingen. Ska testa med att backa lite och se om det är jag som haft för bråttom (igen...) .

Tyson älskar spår, och hade nog helst bara kört spår om han fått.. det där med lydnad när matte inte fattar ett dyft kan man vara utan... Så T hade jag kunnat köra spår flera ggr per dag och det hade nog bara gjort honom ännu mer taggad hehe.

Men så var matte också helt utmattad och behövde få en paus. Mkt vila på soffan blev det. Till tisdagen då jag insåg att jag skulle vara med på månadstävlingen på Skurups Bk, min hemmaklubb.

Så i tisdags efter jobbet körde vi liiite träning, men inte mkt. Onsdag däremot blev det direkt efter jobbet lite tränat hos Eva på plan innan vi körde hem för att byta om.

Påbörjade framförgåendet; att hon skulle lära sig att inte dra så in i attans. Och jäklar vad min prinsessa är smart. 2-3 ggr så fattade hon att gå låååångsamt (i hennes värld) är faktiskt bra enligt matte. Men nu blev det liiite tveksamheter från o till, så jag visste att detta inte var en säker poäng längre. Körde ett par apporteringar och de ser bättre och bättre ut. Ingångarna tragglade vi lite, bättre än förr men än inte helt perfekt alla ggr.

Nåja, till klubben och mötte Jenny där en timme innan det skulle börja. Körde en budföring, bara för att testa fullt avstånd den här gången. Inga problem, nu var hon mer fokuserad på vart hon skulle och jag visste mer vad jag skulle tänka på.

Apporteringen? Näää matte, usch vad äcklig... den är ju BLÖT! Så det var bara att hiva fram stora artilleriet a la rosa gris (dizzas favvo). Nu j-ar var motivationen högre att ta apporten även om den var äcklig. 25-öringen trillade ner hos matte.

Sen fick T komma ut o leka lite. Dizza fick ha tråkigt i bilen till tävlingen skulle sätta igång.

Vi var 3 ekipage i lägre-lydnaden.

Dizza gick fint, men inte lika bra som i söndags, så det blev färre poäng: 239,5 p tror jag det blev.

Det blev en vinst för Dizzelizz och mig!! Yihoo

På kvällen blev jag uppringd av Robban från klubben som frågade om jag kunde tänka mig och ställa upp i klubbens lag i Regionmästerskapet (5 klubbar totalt) i tvåan. Nja.... efter många om och men gick jag med på det, efter att han lovat att inte skjuta oss om det gick åt fanders, då vi inte är färdiga för tävling.

Fredagen tränade jag, Monica o Madde på Skurup. Madde körde igenom sin Colt inför dagens appelltävling som kommer gå lysande. Han gick jättefint och svarade bra på Maddes krav!! Håller tummarna! För spåra, det kan han. Matte ska bara hålla ihop i lydnaden.
Monica körde vidare med Reja och jäklar vad hon insett att hon har en bakdel och jobbade jättefint. Liiiite taggad var hon, men jag tyckte både matte och Reja skötte sig riktigt bra. Hoppas nu hon anmält sig till fler tävlingar!

Dizza körde jag igenom 2:ans moment för att se ungefär hur vi låg till.
Rutan körde hon riktigt fint. När det blev "bara" ok, så var det givetvis en matte som stod o sov... suck... att jag aldrig lär mig.
Inkallning med ställande... host host. Ibland blir det bra, ibland inte lika bra... tihi. När hon gjorde en riktigt fin en, så stoppade vi där. Bra minnesbild hoppades jag på inför kommande dags tävling.
Läggande under gång... ja vad ska jag säga. Annat än 10 p finns inte när hon gör det.
Fria följet var hon ngt "svajig" i, så jag fick säga till henne och då blev det bättre. Det är typiskt de första 20 metrarna det kan hända, sen brukar hon fokusera bättre. Ska jobba vidare på det.
Apporteringen fortsatte jag med grisen som belöning; o det har blivit en helt annan fart i det! Bra, nu ska det hålla i sig o bli bättre.
Hoppet älskar hon så det behövs inte tränas. Hon tränar själv på det. (tittar på mig, rusar till hindret, hoppar o sätter sig o tittar på mig : visst är jag duktig!!)

Lördag

Vi var 6 ekipage totalt i 2:an. En som jag träffat tidigare på flera tävlingar; Mariana med en ursöt rottistik. Hon skulle oxå tävla 2:an.

Här är resultaten:

Platsliggande: 10 p

Fritt följ: 9p
Kommentar: vx position vid ngt tillfälle. PRYDLIGT! (Kände att hon jobbade kanon idag, och tyckte hon var värd 9.5 men jag är nöjd ändå)

Läggande: 10 p

Inkallning med ställande: 7 p
Kommentar: steg vid stå, tempo in (Jag, mitt pucko, stod o väntade på att tl skulle säga kommendera, vet inte ens vart jag fått det ifrån... så jag sa det sent, hon tog några steg och sen blev trav in till mig...MITT FEL!!)

Sändande med ställande (rutan): 10 p (Shit pommesfrites!! Kanonfint gjorde hon det!)

Apportering: 9 p Kommentar: sned i avslut ( inte ens avdra för tugg eller omtag; yihooo!!! det börjar bli bättre!!)

Fritt hopp över hinder: 10 p

Fjärrdirigering: 5 p
Kommentar: flera kommandon vid sitt (jag stod som förstummad när hon låg stenhårt o absolut inte tyckte hon skulle sitta.... "ser du hur fint jag ligger, matte?!" detta gör hon sååå kanonfint annars och ja, jag har tränat med folk ståendes flaxandes bakom. Nåja, hem o fundera)

Helhetsintryck: 10 p Kommentar: SNYGGT. TREVLIGT EKIPAGE.

Summa: 179 p

Vi vann klassen, jag o Dizza, med få poäng över Mariana o rottisen. Vi var visst rätt så redo. Grejen är bara att jag vill ha tätt på 10-mässigt i allt innan jag känner mig helt redo. Men det blir väl till att anmäla sig till en officiell tävling nu då... bara träna liite till innan det. Ska ju först oxå avklara lägre spår-tävlingen.

Flera kom efteråt och gav jättesnälla o fina komplimanger till vår insats. En sa; snygg uppvisning!! Jag blev helt generad, juh... Sen kom han som dömde månadstävlingen och sa att det såg jättefint ut och att vi kommer att komma långt. Jag blir så himla glad.
Lite roligt var det oxå att domaren som sa att jag o T inte skulle komma ngnvart och att jag var arrogant och nonchalant var där, dömde tack o lov inte min klass (då hade jag inte ställt upp).
T kommer visst komma ngn vart, men jag kan säga att hennes opedagogiska kommentarer sårade mig djupt och det är orsaken till att jag inte tävlat med T på 1½ år. Jag tappade självförtroendet fulltständigt. Har hört från fler som "råkat ut för hennes inte-så-pedagogiska kommentarer, så jag är definitivt inte ensam.

Som domare, i min mening, ska man tänka på vad man säger och hålla inne med de elaka kommentarerna. Även om du tycker att ett ekipage inte "kommer att komma ngnvart", håll det för dig själv för det stjälper mer än det hjälper.
Och vad vet du vad vi har för ambitioner?!
Det är viktigt att komma ihåg att vi är bara människor som har bra och dåliga dagar och även dåliga tävlingsnerver... vilket jag hade den dagen jag blev kallad det ena och det andra.... men inte frågade hon om det. icke...

Tusen tack till Madde och Monica som kom o stöttade mig. Kändes tryggt o skönt med er vid planen!! Tack.


Tyson Klubbmästare spår

Jajemän, min spårstjärna Tyson blev klubbmästare i spår på Skurups Bk idag!! Mäkta stolt matte.Han gick riktigt fint i spåret, fick 10 i upptaget och 9 på spåret då han missade en pinne. Jag tror jag vet var pinnen "missades", han markerade kort på ett ställe men han brukar inte gå över apporter så jag tänkte att det ev var en vinkel där. Nåja, jag är kanonnöjd med hans arbete för j-ar vad han har fått sprutt i spåret och han analyserar mkt fint och tar vinklarna kanon. Hej och hå.

Lydnaden då... nja... vi är inte där än, men vi ska komma dit. Jag hoppade över platsliggningen och budföringen då den blivit något av ödelagd och jag har precis börjat om på platsliggningen och vi är inte redo att köra den än fullt ut även om han är jätteduktig. Vill vara 110 % säker på att han känner det lugn och tryggheten som han hade förr.

Här är betygen iaf:

Linförighet: 8 Kommentarer: Gnäll, sneda sättanden (pip vid start)
Framförgående: 6 Kommentarer: drar, tjuvar, gnäll (han gnäller vid starten)
Platsläggande: 7 Kommentarer: segt ligg, gnäll (startgnäll/pip igen....)
Inkallande: 7 Kommentarer: gnäll, flyttar sig vid start (håller på att tjuva den lilla rackaren och så ... startpip)
Krypande: 0 Kommentarer; uppe (haha, den är INTE klar men testade iaf)
Apportering: 7 Kommentarer: tugg, lekfullt gripande (tuggar precis vid ingången, hade sån himla fart ut så när han bromsade så såg det ut som lekfullt kanske)
Hopp: 10 (Äntligen en 10:a hihi)

Summa summarum lydnad:  pinsamma 153 .

Jag vet att vi inte är där vi borde vara, men samtidigt gör han momenten och jag som jag ska under tävling som på träning så har vi lydnaden i hamn utan platsliggningen... Nåja, jag är jättenöjd med plutten och vi ska jobba vidare på att förbättra oss. Fick förresten frågan från domaren; hur gammal är han? Jag svarade: 4 år. Oj, jag trodde han var typ 2 (pga hans flamsande o pip)...host host.

Totalt blev poängen: låga 392 poäng. 43 poäng fattas för att klara uppflyttning i lydnadsdelen, och det ska vi kunna klara. Bättre förberedelse inför lydnaden och mer uthållighetsträning blir det.

Specialen: 239 poäng, och det är hans starka sida.

Dizza var också med, men där fungerade inte spåret fullt ut. I fredags var hon rätt så ofokuserad i spåret men jag trodde det var en engångsföreteelse... men icke. Även idag. Hon fick tydligen 10 i upptaget, men vi hittade bara de 3 första pinnarna, sen hade hon det svårt. Hon började agera ngt ofokuserad, men kämpade ändå vidare. Hon var på spåret från o till, men kändes osäker och hade inte alls det säkra draget som jag normalt har i linan.
Så jag tog henne av spåret då jag kände att hon inte spårade som jag vill och vet att hon kan spåra. Inga sura miner eller så bara neutralt tog henne av spåret.

Nu får jag klura på hur vi ska komma ur detta. Vi börjar med att pausa lite från spåret, till senare i veckan. Vi har trots allt kört 5 utav 7 dagar denna veckan med träning. Lydnaden kör vi vidare på i små portioner i veckan, men spåret får bara Tyson fortsätta med, kanske taggar det henne lite. Vi får se. Jag ska brainstorma med några som jag litar på och har förtroende till deras spårkunskaper.

Men domarna och tävlingsledaren var snälla och lät oss köra lydnaden iaf. Vi var ju så få ändå.

Så här såg det ut för Dizza:

Linförighet: 9 Kommentar: lovar (helt mitt fel, jag gjorde för snabb och snäv helt om plus en höger sväng)
Framförgående: 6 Kommentar: drar, vänder upp ( tihi, detta har jag bara testat 3 ggr med henne så jag är asnöjd med poäng!!)
Platsläggande: 10 Kommentar: Mkt bra (dizza är grym på detta!!)
Inkallande: 10 Kommentar: bra ( kunde be om annat från henne, jättefint)
Krypande: 7 Kommentarer: skutt, hög (Dizza har fått för sig att ändra sitt kryp till att göra minigrodhopp med bakbenen... matte får skärpa sig.)
Apportering; 8 Kommentarer: lek vid gripande, snett avslut (hon tuggade inte!!! avslutet vet jag om o jobbar fortfarande med, leken eller touch med tass... inte så glad matte över det)
Hopp: 10 No comments, kan hon innan och utan!!
Platsliggande m skott: 10 (kanonfint låg hon, doppade nosen en gång, men inget snusande utan upp m nosen direkt o höll fokus på mig)

Summa lydnad: 259 p

Budföringen testade jag, men jag har inte kört på så långt avstånd så det var helt o hållet på mig. När jag vände upp henne mot mottagaren, så fokuserade hon istället på buskarna vid klubbstugan där Lisbeth var med Eros (en annan tävlande) och hittade inte Robban som var mottagare. Jag skickade iaf och hon sneddade som jag trodde mot stugan, sen insåg hon att det var fel och samtidigt som Robban ropade vände hon mot mig och skottet gick. Ingen reaktion på skottet, utan hon kom glatt och satte sig vid min sida. Pluttan... så avståndet ska jag definitivt öka, sen fungerar det klockrent som det normalt gör!

Jättenöjd med lydnaden, även om vi kan bättre, men inte spåret. Men hon är så pass nystartad i spåret så vi har lång väg att gå, och jag vet ju vilken potential hon har. Ju mer erfarenhet, desto mer säkerhet.

Domaren sa efteråt: den hunden kan gå riktigt långt!!
Han sa sen att han normalt har svårt för mallar, att de är så "flippiga" (mitt ord) men att han gillade henne och att hon verkligen hade en fin kontakt och var fint fokuserad hela tiden. DET är kul att höra, även om jag vet att min plutt är duktig!

------------------

I fredags träffade jag först Cinna och spårade på ett kanonbra fält, som är stoooort, vi snackar många hektar. Dizza gick som sagt lite ofokuserat, inte samma drag i linan och inte samma beslutsamhet i kärnan. Tyson däremot fortsatte att glänsa i spåret, och gick ett så himla bra spår. En övergång hade han som han bara identifierade med en lätt vridning med nosen för att fortsätta framåt i spåret. Damn!! Jag bara gapade. Han DROG upp mig för en rätt stup backe, så taggad var han. Sån taggning han fått nu i spåret, förutom att spåra bra har jag aldrig sett.

Allt detta vet jag är pga att jag tagit mig i kragen och kommer oftare ut och spårar och har dessutom oftast en plan med spåret för dagen.

Efter spåren körde jag till Svedala Bk och träffade Jenny, Monica, Madde hennes kille och ett par till. Riktigt kul var det med så många. Vi växlade med att köra själva och dels med hjälp av ngn i gänget. Det flöt på bra och båda mina fick sig en tur.

Tyson blev det lite fritt följ och platsliggning. Han har verkligen förändrats i sitt fokus och sitt lugn i platsliggningen. Lade honom ca 20 m från gruppen som stod o snackade och hade hundarna där. Tänkte på att prata med lugn röst och vara lugn i kroppsspråket. Sa bara stanna kvar, gick till gruppen och han låg där helt tyst och bara tittade på mig med fullt fokus. Lät honom ligga strax under en minut och sen "klick" och han fick leta godiset som jag lagt en bit bakom honom.

T o m Monica kommenterade vilken skillnade det blivit på honom. Matte var såå glad att få höra det.

Så nu ska vi försöka träffas en gång om veckan och träna ihop, vilket ska bli jättekul. Alla peppar alla och hjälper om man ber om hjälp och kommer med förslag om man ber om det!

I lördags tävlade Monica och Reja LK1 och fick ihop 167 poäng och har nu ett LP1 i hamn!! Stort grattis, Monica!! Bra jobbat. Så härligt att se att vilken tro du fått i dig själv och att ni faktiskt kan och dessutom riktigt bra.

Nu ska jag fixa med bilder fr Svartbergslägret och se om jag kan få ut dem här:

 
Fabian


Fabian, igen


Nelson vilar


Nelson tittar förväntansfullt på matte

Lite flitiga...

Nu jäklar har matte fått eld i byxorna. Det måste hundarna tänka.

Jag har verkligen fått ny energi i träningen och känner mig mer strukturerad än innan. Och det är för att jag har fått verktyg att använda före och under träningen tack vare de träningsläger jag och hundarna varit på i sommar.

Jag ser nu fram emot några tävlingsträningar i form av månadstävlingar. För att se var vi står och hur det går när matte blir lite nervös och kan se "lite" bister ut under programmet. Heh...

Jag har även anmält mig till ett par lägre spår tävlingar med båda hundarna. Nu sitter jag och håller tummarna att vi kommer med. Det hade verkligen varit kul att se om vi håller för uppflytt.

Nåja, nog bubblat om det.

Till träningarna:

TISDAG

Detta blev en bonusdag i träningsdagboken. Det var inte alls meningen att träna, men iom att jag fick kompa på jobbet så skrev jag snabbt ett sms till Jenny och frågade om hon kände för träning på Ystad Bk. Snabbt ja fick jag. Yihoo! Solen lyste och vi skulle träna.

Jag fick snabbt tänka ihop en plan med båda hundarna och det blev som så:

Tyson

Uthållighet
- jag har varit väldigt slarvig med båda hundarna och det märks främst på herr T. Kör inte jag så långt fritt följ/linförighet så går han fint, inte en 10:a men tätt på 9. Men så fort jag förlänger tiden innan belöning - så blir det en dipp och han tappar fokus. Jenny körde många hundra meter och på några minuter. Tyson var helt slut efter detta. Men han gick fint vid sidan, dock utan kontakten som jag vill ha.

Detta ska definitivt köras vidare på. Jag har alltid tänkt från klass till klass.... nu j-ar ska vi komma någonstans och då får matte sparka sig i röven och kräva lite mer och utmana vovvarna lite mer. Och det kändes som om T köpte detta.

Apportering - Gick ut och lade apporten låååångt bort. Kanonfin fart ut, dock vid inbromsningen så touchade han apporten med ena tassen. Fint gripande och fullt ös in till matte. Ett liiitet tugg precis innan han påbörjade ingången. Jag ska sluta titta för mkt på honom, utan titta rakt fram för att minska pressen men det glömde jag bort denna gång. Jättenöjd annars med momentet. Han älskar verkligen sin apport, och hämtar gärna den till mig eller plockar upp den ur väskan... plutten.

Rutan - Körde bara 2 skick. Första gången stannade han precis framför de främre konerna och tyckte han var skitduktig... men när matte sa "rutan" en gång till så studsade han in i rutan och när det kom ett "stå" så stod han kanonfint mitt i rutan. Nästa gång blev det rutan direkt. Stoppade där.

Platsliggning - detta har vi börjat om med och jag kör korta sessioner. Jag lägger T och sen lägger jag ett par godisar i gräset bakom honom, går förbi honom och ut på olika distanser. Kör även olika långa stunder, men fortfarande inte mer än ca 30-40 sekunder. Klickar när jag är ute på avstånd och så får han leta godis bakom sig. Han har ett helt annat fokus och lugn även om han är uppmärksam på mig. Inga snusningar eller andra dumheter heller.

Jag har fått en helt annan hund i platsliggningen!! Jag är såå glad att jag fått hjälp med detta. De som känner oss vet vilken ångest jag haft i detta, speciellt efter puckodomaren som stod och sa på en träningstävling att vi aldrig skulle komma någon vart. Vi ska fan ta mig visa kärringen!

Som jag själv känt, så uppfattade Kenth det som om han piper för att få tillbaka mig till honom. Problemet är ju oxå att han alltid fått belöning när jag kommer till honom... så nu fick jag verkligen ögonen öppnade och insåg; shit, självklart... Detta har gjort T till en helt annan hund och jag ser ljust på framtida tävlingar. Detta kommer dock ta lååång tid, det inser jag också, innan jag kommer att köra platsliggning på tävling med honom. Jag siktar på att vara redo till våren. Och gud nåde den hund som förstör för oss igen!!!

Sen var han så himla trött, dels pga dålig kondis och dels för att det var strålande sol och kvavt ute.

Dizza

Uthållighet - här var det speciellt intressant då hon går kanonfint inom de ramar vi kört. D gick med hög svans och gick lättsamt vid min sida med fin kontakt första 30 sekunderna, sen började hon bli tveksam.. vad f-n är belöningen, den brukar komma ungefär nu... nu då?.... elller nu?... men nu får tusan i mig matte ge mig belöning!!!..  hon gick fint med hela tiden, men det var först efter en lång stund som hon verkligen kämpade för vad hon gjorde och hade en fin arbetsgång. Gick läääänge i mina ögon, vi utnyttjade nästan hela Ystad bk's plan och den är STOR. Lååånga raksträckor. Körde detta 2 ggr, en gång utan koppel och en gång med.

Andra gången kändes det som om hon redan hade köpt konceptet och kämpade lite mer, men fortfarande inte där jag vill ha henne, så vi kör vidare på detta. Kanontips från Jenny, och som jag redan fick en hint om från Niina på lägret.

Apportering, gripande - Har kört gripandet för sig sen Svartbergslägret och jag känner att hon tar apporten mer på allvar nu, inte samma lösa grepp som förut. Men det är en bit kvar och det kommer att bli kanon i slutet. Kände dock att hon hade liiite svårt att fokusera på detta efter en stund när Jenny och Peak lekte lite, så jag avslutade när hon var fokuserad igen och gjorde det bra.

Ingångar - Även detta ett moment som jag tagit ut och kört en del för sig. Klurade lite med Kenth på lägret om varför Dizza är så lös i munnen och tuggar något när hon närmar sig mig. Jag har hela tiden trott att jag pressar henne med blick eller vad det nu kan vara. Men K kände inte det så och vi testade lite fram och tillbaka.

Det hela slutade i att det verkade som om Dizza var tveksam för ingången. HUR matte? Så jag har börjat lite från början, så hon ska bli säker i denna del, och bara belöna när det är HELRÄTT och inte bara halvrätt som jag gjort innan vilket gjort henne tveksam.

Idag var det verkligen kanonfina ingångar från start. Körde några från olika avstånd och alla var jättefina. Gjorde även en snabb knyck/vridning vänster som om jag gjorde en vänster om halt, precis när hon vred in baken för att sätta sig. Detta för att få sista knycken in med röven. Kanonfint reaktion och vi avslutade där.

Krypet - testade av detta. Hon gör lite olika har jag märkt. Ett tag var det mode i att krypa på ena skinkan. Den vågen är nu över, och nu är det små små grodhopp med bakbenen. Hon har nämligen bakbenen jättefint under sig och är med armbåge och bröstkorg i backen hela tiden. Dock har hon glömt hur man tar ett ben i taget med bakbenen... hmmm... testade lite med tips från Jenny, så det får vi träna vidare på.

GRYMT nöjd med dagen!! Nöjd med mig själv och hundarna. Tusen tack Jenny för hjälpen och de glada tillropen!

Jenny sa även något som jag knappt vågar säga högt... men jag gör det iaf...
Hon sa: fattar du vilken jäkla bra hund du har i Dizza?! Ni kan komma hur långt som helst. Det ser verkligen jättetrevligt ut när ni kör.

Jag blev så himla glad när hon sa det. Klart jag har en bra hund, men att andra ser det oxå!! Ler fortfarande när jag tänker på det. Nu ska matte bara lära sig hur hon ska förvalta detta.

----------------------------------

ONSDAG

Hade bestämt mig innan att jag skulle köra spår oavsett väder. Hade turen att det inte regnade, men det blåste en hel del.

In med hundarna i bilen och körde mot ett ställe som jag kör förbi ofta med klockrena stoooora fält som ligger i träda. När jag väl kommer dit så är fälten på ena sidan halvt upplöjda... shit! OCH det står en traktor på fältet, vid vägen och nära där jag tänkte gå spåren... jisses, tänk om de blir skitförbannade när jag går på marken.

Jag tog mod till mig och spårattiraljerna och började gå ut ett spår. Det blev en lååång raksträcka, ca 200 m, och jag kom tillräckligt nära traktorn för att hojta till killen som var vid traktorn. Han kom till mig där jag stod stilla i spåret och jag frågade om det var ok att gå ut spår här osv.
Inga problem, han var kanontrevlig och vi stod och snackade om ditt och datt i 10 minuter. Han gav mig tips om ett annat fält som samma gods äger som inte ska plöjas förrän senare i höst och det var heller inte besprutat. Yihoo!!! Gissa en som ska köra hemåt förbi fältet och reka idag?! Jo, jag!

Nåja, när vi pratat färdigt fortsatte jag att gå spåret. Detta blev ju en kul grej att se hur T skulle reagera på att jag stått på samma ställe så länge och det var ett annat spår in till mitt.

Totalt blev spåret iaf 7-800 m. En spetsvinkel och apporter i vinklar och även 2 vinklar kort efter varandra, max 10 meter sträcka mellan dem. Backig terräng, om man nu kan kalla det i skåne *fniss* backig terräng. Nåja, en lite dal i slutet.

Liggtid; ca 25-30 minuter.

Resultat: Jäklar vad han jobbade fint!! Sällan från kärnan, och det trots rätt så kraftig vind. Som alltid; fina markeringar och skulle han vara vid sidan av spåret så tar han apporten i vind och går ALDRIG förbi dem. Spetsvinkeln tog han sjukt snyggt. Och de 2 vinklarna kort efter varandra hade jag glömt bort, men Tyson formligen studsade till när vinkeln kom och jobbade ut den fint! Min spårstjärna!

Han var sååå trött efteråt. Han vägrar dricka vatten i spåret, men drack desto mer vid bilen *ler* . Även om jag märkte att han var trött i slutet så vägrar han sluta jobba. Jag är så himla glad att jobba med honom i spåret, där ser t o m jag att han är en duktig spårhund. Snart får vi även svar på hur bra han jobbar när det är tävling.

Dizza

Damen satt och ylskällde i bilen under tiden Tyson tog spåret. Jag lade ut hennes spår först när jag o tyson var färdiga med hans spår just för att det blåste så mycket.

Hennes spår var också på fält, ngt dalande. Fortfarande rätt blåsigt. Detta fält hade något högre gräs, men inte så det störde. Bra just för att då kunde jag gömma apporterna väl, så hon inte går på synen reder ut det med nosen bara.

Jag hade en plan om olika typer av vinklar, och jobba i alla vindriktningar för att se hur hon utvecklats. Motvinden har hon haft en förkärlek till att lyfta nosen och vinda istället för att spåra, så jag var spänd på hur hon skulle jobba nu.

Även en övergång av eget spår i form av en cirkel som gick tillbaka över spåret och vidare. Kort byte av underlag i form av busk-snår-ris, detta var en allé-avdelning mellan 2 fält.

Liggtid; ca 15-20 minuter.

Jag hade glömt spårlinan så det blev 3 koppel ihopkopplade som fick agera spårlina... inte smart av virrig matte, var lite orolig om det skulle störa lillfian. Men icke... hon brydde sig inte ens när hon snurrat ett varv och selen lagt sig över bringan på henne... hon fortsatte ändå. Var rädd att hon skulle skada sig med den bulldozer-mode hon är i, så jag stannade henne, vred selen på plats och så körde vi på igen. Inget hon brydde sig om heller. Jisses vilken skillnad det blivit på henne.

Hon tog upp spåret fint och jobbade sjukt bra i motvinden, tryckte verkligen ner nosen i varje fotsteg såg det ut som. Tog vinklarna riktigt bra, även om hon drev ut en halv meter pga vind, så jobbade hon sig fint in i kärnan igen. Bulldozer tempo, men fortfarande med analys-hjärnan på så jag bryr mig inte om det.

Apporterna; alla blev markerade och upplockade, men en ville hon spåra vidare med i munnen. Fick dock snabbt stopp på den tanken och hon kom in med den med glädje och lekte lite innan vi spårade vidare.

Spetsvinkeln var i medvind och där gick hon över lite, antagligen pga vinden, men jobbade tillbaka till spåret på ett bra sätt utan att missa något. Jättenöjd med hennes jobb där.

Övergången; gick ut för att kolla vad det var för något. Stod kvar vid korset och hon jobbade sig tillbaka och följde spåret rätt och korset på väg ut brydde hon sig inte ens om.

Övergången mellan de 2 fälten med ris och buskar osv, först stannade hon till och checkade av till höger typ en halv meter, insåg att det var nog genom riset spåret gick så drog hon mig igenom det och ut på andra fältet. 90-graders vinkel 2 meter efter vi kommit ut från riset som hon tog klockrent. Sen 40 meter till och där låg slutet.

Jäklar vad min lilla sockertopp har utvecklats!!
Och jag kan säga att allt detta är tack vare de 2 spårlägrena jag var på i sommar!!

Ser verkligen fram emot att utvecklas tillsammans med henne i spåret. Jag har framförallt lärt mig att läsa henne och jobbar bättre med lina och i samarbete med henne vilket jag tror har gett henne en extra boost och nu fattar hon att vi jobbar ihop, jag är inte där för att störa henne. Nu bryr hon sig inte alls om jag skulle klanta mig.

Ser fram emot lägret på Öland med det härliga spårgänget från Ystadlägret, synd att inte Kerstin och Exi kan komma.....
Nya spårmarker och nya svårigheter att klura ut!!

Ska ev upp till Elin o co nästa vecka och träna spår/lydnad. Hoppas det blir av...

NU är jag färdigskriven... jag vet massa babbel igen... hehe

Bilder från Bruks SM

Dock inte den bästa kvalitet. Svårt att få platser nära plan, och vi satt med solen i ansiktet, därav (förutom min fotokunskap) inte så bra bilder.

Nåja, nu när ursäkterna är ur vägen... Här kommer bilder:


2008 års vinnare: Blackneck's A'Best med Frida Sundberg. Stort grattis!!


Best kan se liiite farlig ut alltid...


Balansövning för Frida. Attackmode för herr Best


Lindjax Akita


Acheron Az Av Nangijala


Acheron Az Av Nangijala


Lindjax Bixi är uppnosig


Lindjax Buttrix med husse Sverker Lindblad


Buttrix: vänta husse, ska bara tömma korgen...


Cliff (?)


Cliff (?) igen


Blackneck's A'Coch


ÅÅÅÅ sträck uuuut! (Blackneck's A'Coch visar hur)


Dagny av Centaurus o matte Anna Lindelöf


Wilses Wittra


Wittra igen, strax innan de bröt (antagligen sträckning i bakben)


Husse bär ut sin ögonsten Wittra


Molars Zaiko


Puckings Wilse


Wilse igen


Raskenstams Reta


Lindjax Botox


Ullhedens Harry

Ja, det var några bilder från Svenskskyddet. Ska se om det blev några bra från lördagen, isf kommer det om ett par dagar.

Annars tränar vi för fullt. Försöker hinna spåra en del, men det har mest blivit lydnad senaste veckorna. Tävling inom kort för båda hundarna, så nu j-ar ska vi visa dem!

Over and out!