Veckan som gått..


Foto: Nina Palm

I lördags var det dags för spår igen, denna gång i Sandhammaren. Oändligt med skog (känns det som iaf) och även denna dag härligt väder, även om det var kallt.

Var lite spänd över hur det skulle gå denna lördag, med tanke på T's nonchalanta spårning veckan innan. Visade sig att jag inte behövde oroa mig. :-) .

Birgitta o jag kamperade ihop. Hon lade varsitt riktigt roliga spår till mina hundar. Tyson fick börja. Längd tror jag var ca 800 m, kändes som längre. Lite blandat underlag, Vi körde direktupptag då vi kör det på tävlingen i helgen.
Han gick så himla fint, fullt fokus o den underbara spårhund jag känner honom som.. puh... Nåt jag väldigt sällan upplevt med T: han gick över/eller missade 2 apporter. ... han som jag känner aldrig släpper en apport. Men jag var så himla nöjd över hans attityd i spårning och kände mig taggad.

Dizza fick ett spår som var ca700 m. Hon gick oxå med fortsatt bra fokus och jättefin spårning. Min prinsessa börjar bli en riktigt duktig spårhund *ler* så himla kul att se henne utvecklas i självförtroende och hur hon löser problemen. Även hon gick missade 2 apporter. Första vet jag orsaken, men den andra har jag ingen som helst aning varför.

Sen var det ilning hem för att sen åka till jobbet.


Foto: Nina Palm


Foto: Nina Palm

-----------------------------------

På söndag vaknade jag typ 7 (!!!!)... på en ledig dag... vad tusan! Låg kvar i sängen o funderade lite på lördagens spårning. Ville verkligen komma underfund med varför apporterna missades/nonchalerades.
Så jag sms:ade A-M och hon var inte sen att hänga på :-). Så in med hundarna i bilen o så styrde vi mot Bjuv o Norra Vram för spårning.

Jag lade mina spår själv och markerade varenda apport för att vara mer "med" utan att styra. Ville mest vara beredd o läsa hundarna vid apporterna så jag fick mer förståelse för vad de gör.


Foto: Nina Palm


Tyson fick spår i barrskog med massa sly och gallrad skog där det låg döda träd mest överallt. Längden blev nog tätt på 1000m, och riktigt jobbig. Mkt genom snår, sly, över stockar, på stockar, myrmark, över små små vattendrag, över en gärsgård o sen igen lite senare över den igen.
A-M's kommentar när vi gått spåret var: du kunde inte hitta jävligare del av skogen att gå på, va?!

Och jäklar vad Tyson kämpade. Han tappade spåret på ett ställe, hittade dock apporten, men kunde inte riktigt fästa igen fast jag släppte på honom precis där apporten fanns... hmm.. men han kämpade och kämpade och kom sen på spåret igen och fick sen slutet!! Jag var såå stolt över honom. Han var sååå himla trött efter det.

Tog alla apporter o såg inget av det han visade dagen innan, förutom spårintresset som var lika bra.


Uppe i ett träd... foto: Nina Palm

Prinsessans tur. Hennes spår gick i bokskog med massa löv :-) . Testade upptag med henne. Hon tog bakspår så det hette duga. Följde bara efter henne o döm om hennes förvåning när vi kom ut på vägen igen.. snopen Dizza följde matte sen och så gick vi fram 10 m och släppte på igen, klockren analysering denna gång och tog (tack o lov!!!) rätt håll denna gång.
Hade bundit fast några av hennes apporter så hon fick kämpa in dem lite. DET var ballt, tyckte Dizza!!
Hon jobbade med stort självförtroende, fick lite svårt när det gick över från mossa till torr backe täckt med löv, men jobbade sig vidare. Tog alla apporter, på stubbar, gömda under löven t o m en snitsel som jag hade tappat i spåret!

Längden var ca 600-700 m.. kanske längre... minnet inte det bästa haha. Så himla nöjd med hennes spårning.

Snackade och fikade lite. A-M körde lite jaktsök (tror jag det kallades hehe) och sen körde jag vidare förbi Höörs Bk, eftersom vi ska tävla där. När jag väl var där fick jag lust att träna. Så jag körde igenom det mesta med T och det kändes riktigt bra... Krypet kan gå hur som helst... men han känns lite bättre nu än innan. (tack Nina!!)

Dizza fick självklart också komma ut och köra. Körde lite ff, förflyttningar, inkallningar, apportering och så stegen. Efter tips från en i Ystad-gänget så tar hon även det sista steget utan att hoppa över det. yey!! baby steps, baby steps. Känns ändå såååå långt ifrån en högre-tävling. Så mkt som ska vara på plats innan det...

Sen körde jag vidare förbi där vi ska mötas inför spåret, så jag inte kör fel..  Innan jag körde vidare hemåt stannade jag till på en Ica Kvantum i Hörby där jag var med om nåt märkligt. Handlade allt jag skulle och när jag kommer till kassa-området står folk lite utstrött var som helst och ser ut o vänta på nåt. Och det gjorde dem.. Man skulle nämligen ta kölapp (som på posten/banken) och vänta på sin tur... öhhhh... ok...*fnissade lite för mig själv*.

------------------------------------------

Måndag blev det vilodag för mig och hundarna. Tisdag kväll var det dags för lydnad igen. Tyson lyckades börja halta när vi var på promenade tidigare under dagen... så ingen träning för honom.... Dizza körde jag igenom lite på klubben innan träningen började. Körde även platsliggning i grupp där jag gick utom synhåll. Hon hade legat fint o lugnt hela tiden. Skönt.

Onsdag fixade jag med Chryslern som skulle besiktas idag, torsdag.  Fick igång den (har stått stilla länge) med startkablarna. När den gick på tomgång började jag städa lite i Mitsubishin. Hundarna for omkring o lekte på gården. Slutade med att jag släpade ut allt inkl burar ur bilen och dammsög och torkade igenom bilen. Satte även in gummimattan jag hade inhandlat på Biltema, så nu luktar det nystädad bil. Yey!! Dutti Jeanette!


Foto: Nina Palm

Sen blev det långpromenad i mina "mongoskor". Måste säga att det är helt otroligt vilken skillnad för min rygg. Ingen kramp eller hugg i ryggen alls under promenaderna. Så de är faktiskt så bra som det sägs: MBT-skorna. Inte snygga, men riktigt bra!

Under kvällen snackade jag lite med Nina på MSN, slutade med att vi avtalade promenad-dejt. Varsin tur med hundarna. Först Ninas gråben och så mina galenpannor. Himla kul med sällskap, och lite avbräck från vardagen. Enligt Ninas stegräknare så fick vi nog ihop dryga 12000 steg :-) . Nina hade med sig kameran o tog riktigt fina bilder på mina älsklingar: bilderna i dagens blogg.. Tack!!! Underbart att se sina älsklingar genom någon annans ögon/kameralins.

Tack för sällskapet, Nina!

Just ja, besiktningen då? Jo, den gick bra! Trots pyspunka på höger bakdäck. Slutade med att snubbarna på bilprovningen bytte till reservdäcket åt mig. :-) , fick dock kommentaren; du förstår att detta är extra service?! Ja... sa jag tyst... Och ut kom jag med ett papper utan anmärkningar . Yihooo!!!


Foto: Nina Palm


Foto: Nina Palm

---------------------------

Imorgon ska jag träna lydnad med Susanne på fm, sen jobba em. Lördagen blir det ev lydnad och uppletande främst Dizzas dag. Tyson får självklart komma ut, men tyngden läggs på Dizza. Hon får ju inte göra mkt dagen efter...

Söndag, lägre spår i Höörs Bk. Får se om vi kan vara närmare uppflytt eller kanske t o m klara en uppflytt på håret. Platsliggningen avstår vi, då vi fortfarande jobbar på det och vill inte gå ut förrän jag känner att han är fullt trygg och inte piper. Jag behöver först och främst komma ut på tävlingar och finna den där roliga o glada känslan jag o T hade förr. Och att jag inte blir så förbaskat nervös...

Vi hörs efter helgen!

Kramelikram

Ny vecka, mera träning!

Under helgen var det många från klubben som hade tävlat. Bland annat smygisen Birgitta som jag spårade med i lördags... hon sa inte ett pip om det då.. haha... känner igen det.. nervositeten.

Men nervös hade hon inte behövt vara, uppflyttad till högre spår och en första plats!! Grattis till er! Inte ett dugg förvånad med tanke på hur den hunden spårar, har dock inte sett lydnaden än men den måste ju vara bra med tanke på poängen!

Även Inga-Lill med Rizzla hade varit ute o tävlat på samma tävling och även dem blev uppflyttade! Grattis!

I måndags firade jag min födelsedag med att stiga upp kl 4 för att ta långpromenaden innan jag skulle på jobbet. När jag kom hem tog vi en långpromenad till, sen sydde jag de sista beställningarna i denna omgång. När det var klart hoppade jag i bilen och via en brevlåda till Malmö Bk för att träna.

När jag kom dit så hade jag Malin i luren o hon hörde mig bara säga: oh, crap vad mkt folk!! *fniss*

Ja, jisses, det var bilar överallt och hundar överallt. Nåja, bara ut o hoppas att de har koll på sina hundar om de är lösa.
Tog först ut Dizza. Vi gick en liten runda för att checka läget och hitta en bra plats. Vi lekte lite, körde inkallningar, även position och ingångar. Hon var galen som få, men vi hade kul!!

Sen var det Tysons tur, och då dyker Nina o Jonas upp på klubben. Hejar lite snabbt och sen stångar vi oss ut på plan.

Nina hann ikapp oss senare med en varm kopp Java i handen. Körde lite fritt följ, då matte gick som ett halvt fyllo (inte en rak linje någon vändning hahaha) . Nina påpekade detta, så jag fick koncentrera mig bättre på att hitta siktlinjer och då gick det bättre. T fick beröm för hans kontakt o fina fria följ *oiiiiii* . Kändes kanonbra, och vi körde ngn enstaka apportering, då han tog ett omtag ca 10 m från mig, men sen fint. Det börjar bli bättre vilket är skönt. Jag ska oxå komma ihåg att inte stirra in honom i position utan titta rakt fram vid ingången... *slå in i huvudet*

Sen snackade vi även lite tips vid krypet, och Nina visade hur hon menade. Kändes som en perfekt komplettering och fortsättning på det jag gjort innan. Snackade även lite om platsliggningen och haka i backe.

Sen var jag jättenöjd, och Tyson oxå tror jag. Så vi promenixade tillbaka till bilen. Tog sen en tur med Ninas hundar o snackade vidare om ditt o datt. Nixx fick även visa upp lite konster han o mojjan kan. :-) . Kajsa fick köra maratonkryp för mig... *som en lite vessla*

Sa farväl och körde hem, nöjd men TRÖTT. Hundarna var också trötta, så vi kom överens om att lägga oss kort efter jag kom hem...

Igår, tisdag, var det dags för kvällsträning igen. Var inte alls i stöten, men åkte iaf.... De flesta är kanongoa och jag gillar klubben.
Kom lite tidigare än vi skulle börja, så jag hann köra Dizza innan. Vi körde positioner, ingångar, sen liten paus för att köra vidare med inkallningar och ställanden. Körde sen även rutan, som hon gjorde kanonfint på allt från 10--25 m avstånd. Lika säker alla gånger!! yey!

Körde sen även en apportövning. Satte henne, lade apportbocken 2 meter framför henne, gick 35-45 m bort. Kommenderade "apport", och hon snappade apporten och med fin fart in perfekt fot och INGET TUGG!!! jag kastade boll som belöning snett vänster bakåt! Har en fundering på tugget. och ska se om det kan vara nåt som kan funka, det jag har i tankarna. Återkommer med det....

Jag var kanonnöjd med Dizza o min lekstund, och gick tillbaka till bilen för att hämta Tyson o ta en promenix innan det var dags för den "riktiga" träningen.

Vi var 4 i vår grupp, alla i olika nivåer. Jag körde näst sist med T. Ville köra lite fritt följ, för att se hur han reagerade när jag blir lite nervös. För det blir jag framför några som står o har idéer (och ibland oönskade kommentarer). Tyson var lite flamsig och pipig i början, men det blev bättre (skulle ha värmt upp lite mer innan då försvinner pipet) och jag kände fint fokus från honom och trots några sneda sättanden så var jag överlag nöjd över hans insats. Jag gick däremot lite konstigt.. hihi... får skärpa mig!!

Fick kommentaren att han "plogar". Vi har nog alla olika syn på "schäferplogning". Jag, absolut inte objektiv hahaha, anser inte att Tyson plogar. Han går däremot med fin kontakt och ngt "snett" ibland men hindrar inte min gång.

För mig är plogning när hunden tränger på vänsterbenet så man blir hindrad i sin gång. Det tycker inte jag han gör... men men... Jag vet inte vad du anser, Nina?

Nåja... Vi körde lite krypövningar, som vi precis börjat med och tyckte han skötte sig bra. Inget pip, vilket jag var nöjd över.

Körde sen några inkallningar när vi ändå väntade på nästa ekipage.

Kvällen avslutades i klubbstugan med uppflyttningstårta. Mums!!


Smått o gott....

Förra lördagen var det inget spår med gruppen då klubben hade 2 dagar med elit spår. Hade bestämt mig för att åka o titta på lydnaden iaf, för att bli inspirerad och få nya idéer och heja fram klubbekipagen.

Men först... så blev det fortsättning på "städa-väck-skiten-från-tomten"-aktionen... Så fucking jävla skönt att vara av med högen!!! Varje gång jag kör in på tomten så ler jag stolt över att högen är väck!! *klappar mig själv på axeln*

SEN, äntligen, styrde vi kosan mot klubben!! Å vilken timing Jeanette innehade den dagen!! Kom 10 minuter innan lydnaden skulle börja... imponerande... haha... fick höra att alla kommit runt spåret vilket är kul.

Såg att 2 mallar var med, och jag blev lyrisk. Såg först en hane och frågade dem som var där från klubben om de visste var den kom ifrån...  nääää, har ingen koll på mallar, fick jag som svar.. Hmmm.... ser ut att kanske vara från Nangijala sa jag. När deras lydnad var klar, vilket såg trevligt ut, gick jag fram till föraren. (Tyckte ena domaren gav lite konstiga betyg.. åt det låga hållet.) Och mycket riktigt: mallen var från Nangijala och visade sig ha Dizzas mormor som mamma. Världen är liten... stilig och trevlig kille var det, och jag tycker personligen Nangijala-hundarna har fina huvuden.. *avgudar Dizzas söta prinsess-huvud*

Hade några trevliga timmar och tittade på de olika ekipagen. Ett udda ekipage var en man och en schäfer som var överviktig och såg allmänt gammal o skraltig ut... U frågade mig; de där ska väl inte tävla? nääää, det kan jag inte tänka mig svarade jag...  SÅÅÅÅ fel jag hade. Och det jag gapade över var deras inkallning med ställande och läggande. Jösses!!! Jag tror inte jag har sett så snyggt läggande. PANG!! sa det så var hunden i backen. Det var gåshud på armarna kan jag berätta!

Söndag var det jobb igen, och jag har jobbat tom i går, fredag... puh. Men jag har hunnit med 3 dagar med träning iaf.

Tisdag, veckans lydnadsträning med gruppen. Tyson hade fått välförtjänt massage av Susanne under måndagen, så han fick stanna hem o mysa. Dizza fick följa med, även om jag inte riktigt kände att hon var på G för lydnadsträning eller pilleri momenten. Och jag hade rätt... varför lyssnar man inte på sin känsla ibland??

Vi var 3 i vår lilla grupp som körde ihop. Jag var sist ut av oss, vilket gjorde att helt plötsligt hade vi istället för 2 åskådare en 6-7 stycken... och nästan lika många röster/kommentarer/tips. Och det gjorde INTE saken bättre..
Fria följet körde vi först. Dizza är väldigt på, och kommer långt fram i position ibland. Fick lite tips och det var självklart lite justering av mattes gång :-) . Det kändes bra, och jag kommer fortsätta fixa lite med detta!!

Sen, sa hjärncellerna upp sig. Istället för att stoppa där, så tänkte jag testa inkallning med ställande... Har knappt kört detta enligt det "nya" sättet... nåja.... det blev pannkaka... Dizza lyssnade på kommenderingen och började sakta in.. pluttan är lite för smart... får "outsmart her"... sen körde jag en rak inkallning istället.. o var, om möjligt, ännu dummare o sa att kommendering kunde visst köras ... DUMT!! hon körde iofs i jämn fart, men inte den vanliga högre farten... Belönade dock att hon inte stannade, vilket jag fick skit för.

En, som inte var min grupp ska tilläggas, började gå på en del och sa att "så där kan du väl inte göra" osv osv..  började köra en monolog om att han minsann hört utav Jan Gyllensten att de där hundarna (Iäs: mallar) lär sig snabbt fel... denna person har innan sagt till mig att han normalt inte är så förtjust i mallar, men gillade (då) Dizza.

Där håller jag inte med. Däremot tror jag att mallar är jävligt snabba och är inte föraren med o inte hinner med att belöna precis rätt tidpunkt..så blir det ju fel...

Jag försökte hålla mitt lugn, även om jag kände mig smått påhoppad, så sa jag bara att : jag har en målbild, och tror på detta sätt och kommer fortsätta på det eftersom vi precis påbörjat detta... Då får jag som svar: jaha, kan du förklara den för mig då?! ... öhhhh... så jag får fullständigt hjärnsläpp.. ibland så känner man att nåt är rätt sätt för oss, men kan inte förklara på ett bra sätt...

Jag köper att alla kör olika, och visst han har mkt mer erfarenhet än jag. Men jag kände att ville han diskutera detta så ingående med mig och såga min metod, så hade han kunnat ta det efter jag satt in Dizza i bilen igen och gjort det mellan oss två. Och jag är absolut villig att byta metod om jag känner att detta inte funkar efter att jag testat det ett tag.

På väg hem ringde jag Malin, som jag tränat med hos Frida och visste exakt vad och hur vi gjorde. Tack, vännen!!! Jag behövde verkligen få bekräftelsen att min tanke var rätt ang metoden och hur jag går vidare!! Du är guld värd!

På onsdag morgon vaknade jag tidigt med en tanke: jag ska iväg o träna lydnad innan jobbet! Och det gjorde jag. Och så jäkla skönt; för det gick kanonbra!! *pustar ut*

Sen blev torsdag o fredag lugn på träningsfronten. Desto mer jobb för matte...

Idag, lördag, träffades vi 7.30 (!!!!) för att spåra.

Tyson fick ett spår som var ca 700 m, på åker. Första 400 m gick han fint. Något nonchalant i motvinden (den lilla som var) vilket jag inte gillade.. iom att han inte gick i kärnan så missade han en apport... något han väldigt sällan gör. Sen gick han fint igen i sid o medvind. Efter ca 400 m så var han ofokuserad... I efterhand så inser jag när jag skulle tagit honom av spåret. Inte alls nöjd med hans spårning idag...  Han missade 2 apporter, fick ihop 3 el 4 plus slut. En gång är ingen gång... eller hur är det man säger?!

Dizza fick sen ett spår som kändes längre än Tysons, också på åker... med massor av sorkhål.. jisses hur ska det gå för sorkprinsessan? Hon missade inte en enda apport och gick så jävla bra!! Hon har verkligen växt i spåret. Sista 150 metrarna var gummelumman trött, men jobbade på ändå. Kändes verkligen kanonbra!

Sen till klubben, för bevakningshundarna skulle ha marken där vi spårade. Vi var bara 3 som skulle köra uppletande. Mötte upp med en av de andra i spårgruppen som spårat på Kabusa. Vi började med våra hundar. Tyson fick äran att börja. Körde 3 skick, började med att vinda in den tillbaka till stigen och sen skick. Kanonfin fart ut, rakt ut och fick tag i första saken! Och jisses vad han rusade in till matte! *kärlek*
Lite bus och godis och sen uppställning för ett skick till. Har för mig att han sticker rakt ut, men får inte vind på den och drar sen höger ... kallar in och skickar om igen. Då får han den och kommer in!! Sista skicket blev rakt ut och hittar grejen direkt. Perfekt avslutning!

När det blev Dizzas tur så var det samma upplägg på var grejerna låg. Med henne ville jag testa att strunta i att vinda in första saken. Skickade henne, hon drog lite till vänster, gick längs vänstra kanten och sen rakt ut och snappade sen första saken. Tjurrusning in och sen skickade jag nästa. Då var det som om hon stannade typ halvvägs och tyckte att där har jag ju redan varit... 3 :e gången jag skickade så gick hon ut på djupet och bingo!! där var den ju!!

3:e saken blev kanonbra avslutning. Rakt ut och fick den i nosen och jobbade för att hitta den. Så härligt att se!!

Nöjd med dagen, förutom Tysons spårning... `Vad tusan hände där??? Med på lägre spår i Höör om 2 veckor, så nu ska vi köra vidare på lydnaden och hoppas att spårningen var en engångshändelse (vilket jag tror) .

Kraaaaam

Bättrat på duktighetsfaktorn...

Jorå... så är det... i min bok iaf.

Igår tyckte min rygg att det var ok att springa. Yihooo!!! Så det blev en tur med hundarna, sprang ca 4 km. Grymt skönt var det att äntligen kunna springa utan att ryggen skriker stopp. Håller tummarna för att det börjat vända nu.

Så där blev det ett plus i kanten för mig.

Idag är jag ledig. Nice...... Tog en sovmorgon o hade hundar som njöt lika mkt av att ligga i sängen en extra stund.

Sen bestämde jag mig för att ta tag i den irriterande högen med brädor o skräp från renoveringen av övervåningen o hallen. Sagt o gjort. Stack iväg o hyrde ett släp. Väl hemma släppte jag ut galningarna som kunde fara omkring medan jag lastade släpet full. Jisses vad mycket det fyller.

Gick in, tog en lunch o väntade på att sopstationen skulle öppna. Iväg dit, lastade av allt skräp. Släpet var helt proppfullt, fick dock hjälp av snubbarna som jobbar där; en av dem körde fram stora traktorskopan så jag bara kunde slänga i alla brädor i den isf att gå från släp in till stora containern. Snällt!! *ler tacksamt*

Frågade ut dem lite om hur mkt folk det kom på lördagar, för jag började känna mig hungrig o inte såååå peppad att köra hem för att ta ett lass till. Men... det visade sig att det är normalt riktigt mkt folk där på lördagar, speciellt om det är fint väder... CRAP!!

Hem igen, ut med odjuren och fortsätta med att fylla släpet åter igen. Det värsta är.... att det är kvar till ett till lass... CRAP, igen.

Tillbaka igen, tömmer återigen i skopan så det tog inte sååå lång tid. Städade efter mig och sen körde jag hemåt.

På vägen hem bestämde jag mig för att ta hundarna på var sin cykeltur när jag kom hem. Och det gjorde jag!! Damn, vad impad jag är av mig själv!

En liten parentes:

Dizza är duktigt skendräktig och har tom fått mjölk i tuttarna... Stackaren... Så nu ska jag öka konditionen ännu mer för att se om hon kommer snabbare ur det... Hon har löpt tre ggr, och hon har varit skendräktig... hmmm vänta nu *räknar på fingrarna*.. 3GGR!! Så nu får det vara nog. Hon mår inte bra av det och jag orkar inte se henne gå igenom det varje gång trots att jag testat Galastop och även extra fysträning och mindre mat... Tur i oturen har hon 8-9 månader mellan löpen.

Dizzas systrar... hmmmm.... också skendräktiga vid varje löp. Storasystrarna? Jooodå, de jag har kontakt med ialla fall...

Ska se när hon kommer ur detta och är på rätt köl, när det blir rätt tid för en tid till veterinären.

Nåja, nog om det.


Satan i gatan vad det blåste när jag cyklade med dem. (Intressant med skåne... det känns som om det alltid blåser motvind.. nåja.. kanske bara jag...)
Ok att jag inte har samma kondition som när jag tävlade Taekwondo men.... Det blåste riktigt mkt, i Danmark hade dem sagt: Det blæser en pelikan. Roligt uttryck tycker jag hihi.

Dizza fick en cykeltur på 5 km och så ca 1 km uppvärmning och nedvarvning. Tyson fick ca 4 km. Jag kände att Dizza var den som behövde mest springa-väck-mjölken-distans...  Hemma igen o dags för stretching, dusch och nu slappa i soffan!! Nice! OCH vi har förtjänat det, alla 3!

Så; over and out!! Sisten i soffan är en..... !!

Utmanad :-)

Först: Jag kom på mig idag hur j-a hundnördig man är ibland....

Satt och tittade på en serie jag hade laddat ner på datorn.. o ser ett lager med massa pallar och lådor o tänker:

Jisses vilken PERFEKT miljöträning/inomhus sök det hade varit där!!

Sen började jag skratta för mig själv och insåg att det händer ofta, detta fenomen... När jag kör bil, så kan jag tänka:
shit, där hade det varit PERFEKT att spåra eller köra uppletande... Det måste jag komma ihåg!!
Visst är ni fler galningar där ute? Please...... *skrattar*


Sen til utmaningen:Linda har tydligen utmanat mig.... Buse!!

Nåja, här kommer det:

Regler:- Varje svar måste börja med första bokstaven i ditt namn!
- Alla svar måste vara riktiga, hitta inte på ord eller ljug!
- Om personen som gjorde innan dig har ett namn som börjar med samma bokstav som ditt får du inte ge samma svar som han/hon gjort.
- Du får heller inte skriva samma svar två gånger eller skriva ditt eget namn som svar!
Lycka till!

01. Vad heter du? Jeanette
02. Ett ord på fyra bokstäver: jehu
03. Flicknamn: Julia
04. Pojknamn: Jonathan
05. Yrke: Jordbrukare
06. Färg: Jade
07. Klädesplagg: Jumper
08. Mat: Julskinka
09. Sak i badrummet: Jojoba-schampo
10. Plats/stad: Jukkasjärvi
11. En orsak att vara sen: J-a söndagsbilister....
12. Något man skriker: Jävlar!
13. Film: Jurassic Park
14. Något man dricker:Juice
15. Band: Joan Jett and The Blackhearts
16. Djur:Järv
17. Gatunamn: Juliebögatan
18. Bil:Jeep
19. Sång: Jailhouse rock
20. Aktivitet med mer än en deltagare: Jitterbugg?


Då är det min tur att utmana......

Det blir....
Alex o Mallodören (www.alexhoff.se)

Nina (www.palmstrand.se)

Vicky (www.thepack.se)

Susanne (www.klicka.cybersite.se)

och så sist, men inte minst:

Malin (www.rottisivar.com)

Bara om ni pallar, förstås. ;-)

----------------------------

Premiärspårning o lite lydnad

På 14 dagar har jag jobbat 13 dagar... puh. Så i torsdags fick jag äntligen en ledig dag, följt av en till OCH en till!! Yey, äntligen lite hundträning utan att stressa till eller från jobb.

Torsdagen blev det dock ingen hundträning. Först lite ansiktsbehandling i Limhamn, Sushi på vägen hem från Nama (yummy!!!) . Långpromenader med hundarna och sen fara iväg till Köpenhamn för att äta middag med mina kolleger.

Jan, en av mina kolleger, firade sitt 25-års jubileum i firman med att bjuda sitt arbetslag på middag med mat o dryck på A Hereford Beefstouw. Vi hade riktigt trevligt och många skratt blev det. Som svensk bland många danskar får man ta en del gliringar med glimten i ögat :-) . En härlig kväll med god mat o gott sällskap blev det!

-----------------------------------------------

Kom hem sent, o skulle upp tidigt för att träna med Susanne. Hade även lite symaskins-business att ta hand om innan det. Kom sent, sorry Susanne... Hon hade redan kört en sväng med Klicka o var kanon nöjd! Jag tog ut Dizza, min lilla skendräktiga krake. 

Framåtsändandet... började bra, men efter ett saktagående så dog hennes fart ut mot gruppen... suck... och hon blev lite låg, men jag kan inte sluta där... om jag tar paus i det momentet så är det det som sitter i minnet hos henne till nästa gång... så det var bara att försöka klura ut för att kunna avsluta med en bra minnesbild.  Efter många om och men så blev det ok.

Körde även lite positionsträning och vad tusan gjorde vi mer... hmm.. har redan glömt.

Nåja. Sen körde Susanne igen med Klicka, blev främst rutan o så lite fritt följ. Jisses vad dem är duktiga! De har en kemi utöver det vanliga. Klicka fick lite spring i benen, men det löste sig i slutet. Sötnosen. Ibland kan man inte låta bli att skratta åt den lilla clownen...

Sen tog jag ut Tyson för att köra framåtsändande, inkallning och apportering. Började med att värma upp med lite fritt följ och sånt. Han var duktigt på G, min store sötnos.

Framåtsändandet kändes bra, han är lättare än Dizza då han bara fortsätter att försöka utan att bli låg när han inte är helt med på vad som ska ske... Svansen på topp o viftandes mest hela tiden. Han tycker detta är ett roligt moment, även om vi är låååångt ifrån färdiga. Försöker att vara konsekvent, och inget annat än max passgång i "saktagåendet", annars blir det "gör om, gör rätt!!". Känns som om det är extra viktigt med denna killen, då han gärna "tjuvar" då han vet vad som komma skall..... plutten...

Apporteringen känns bättre och bättre. Farten fin ut, fint gripande och fin fart in. Mkt mer sällan han tar omtag på vägen in. Skam den som ger sig. Tog med tungapporten och den var cooooool, tyckte Tyson. Han "kampruskade" med den i munnen.. knasen... Körde ett par apporteringar med den och det gick över förväntan!! Yey... Metallen är så där.. så den väntar vi liiite med innan vi kör fullt ös med den oxå.

Inkallningarna var kanonfina. Testade även en inkallning med ställande och det ställandet var klockrent, och vi stoppade där!! Duktig matte! Någon gång ska man lära att stoppa när man är på topp.
Lite nedtrappning och "av-värmning" innan vi åkte vidare.

Mötte nämligen Hannah uppe i Hässleholm för att byta saker. Jag hade gjort halsband o tecken till Shanti och hon hade målat en underbart fin stol till min brorsdotter Lova. Tack Hannah!!
Sist vi träffades i skåne kom hon hem till mig, så det var min tur att möta upp henne. Åkte sen hemåt, var duktig och passerade TEBA utan att stanna!! Det ni!

Väl hemma, vid halv 6-tiden, så tog vi en långpromenad o sen blev det avslappning i soffan resten av kvällen. Skulle ju upp tidigt lördag för att premiärspåra med ystad-gänget.

---------------------------

Klockan 6 ringde klockan.. jisses... upp o hoppa o in i duschen för att vakna. Inte så svårt med den moroten att äntligen komma ut o spåra med gänget.

Kl halv åtta var jag i Sandhammaren, och då jag var först där gick jag en extra tur med hundarna innan resten  kom.

Vi delade upp oss och jag hamnade med Ingrid, som håller i denna gruppen, och Eva med medföljande man Robban.

Jag skulle lägga spår till Ingrid...liiiite nervöst då jag insåg att hon skulle tävla nästa helg o att detta var generalrepetitionen. Robban skulle lägga spår till mina 2 busar. Kanonsnällt att jag får köra båda!!

Lade ett spår som nog var närmare 900 m, mkt kringelikrok, lite virrvarr, övergång av eget spår, upp o ner för rotvältor/stubbar/småkullar. Lite smått o gott... Det var några sänkor o smågropar här o var, så rätt kul att hitta på lite småklur på vägen.

Ingrids Troja spårade i bra fart o noggrannt. Första apporten var lite fastsatt i en gren så det blev lite kämpande för att få den med till matte. Nästa 2 var "vanliga" för att 4:e apporten var fastbunden igen, denna gång i lite gransris så hon kom med pinne, snöre o en hel ruska till matte. Sötnosen! Pigg o glad och verkade tycka det var roligt att spåra.

Fick finfina komplimanger av matte Ingrid som tyckte det var ett jätteroligt spår och att det blev en perfekt minnesbild både för matte o hund. Kul!! Så nu håller vi tummarna för ett cert nästa helg på tävlingen!

Mina älsklingar då?

Dizza fick gå första spåret. Robban hade lagt ett som var strax under 700 m, har jag för mig.  Dizza var väldigt ivrig, så jag beslutade mig för att göra ett direktpåsläpp. Fäste fick hon o tut-tut iväg.. Spårade med fint drag i linan, och väldigt fin fokus.

Hon fick ett jätteroligt spår med kringelikrok och spetsvinkel. Hon jobbade intensivt o fint. Strax innan spetsvinkeln såg jag en spårapport typ 4 meter i sida var Dizza gick målmedvetet. Tyckte det var konstigt o frågade Robban; är det där vår pinne? Nä, det var det inte! Puh, tyckte väl hon gick så säkert och målmedvetet. Strax efter kom spetsvinkeln som hon tappade men inom 2 meter snurrade hon tillbaka och tog den kanonfint!! Dock missade hon i allt lyckorus pinnen som låg strax efter vinkeln. Men det bryr jag mig inte om denna gång!

Hon hade även skogspinnar som jag aldrig haft i hennes spår, men jag fick kvitto på att det inte spelar ngn roll vad som läggs som apporter! *tummen upp*

Resten av pinnarna tog hon!! Men trött var hon sen, och matte kanonnöjd med min hormonstinna prinsessa. Jag som inte trodde nåt annat än busken ute i trädgården som hon gräver o fixar under, existerade... Så fel jag hade.. igår ialla fall!

Fick lite småtips av Robban som jag ska tänka på till  nästa gång. Handlar om hur jag är vid apporterna, ska vänta med berömmet för att inte "hjälpa för mkt". Tack för tipset, glömmer lätt av sig och blir hemmablind!
Men min Dizzelizz fick fina komplimanger/beröm över spårning av Robban. *ler*

Tyson då? Jo, Robban hade gått även hans spår. Det var strax under 1000 m långt och minst lika roligt och om inte mer klurigt.

Han fick ett "upptag" eller jag gick i rätt kort lina bakom framåt mot spåret. Han fick upp det, checkade av det bakåt för att sen vända o gå rätt. Jäklar han var peppad på att spåra! Det var bara att åka med och njuta. Han hittade varenda pinne, min plutt. Där var skogspinnar o vanliga pinnar blandat och det spelar ingen roll för honom!

Han är en eskalerande hund i spåret. Farten börjar ok lugnt för att öka ju längre spåret blir. Han blir mer o mer exalterad o vill se var spåret tar vägen, känns det som. När han blir trött har han en tendens att vara liiite slarvig i vinklar, o kan missa ngn vinkel, men jobbar snabbt tillbaka o går rätt. I slutet gick han lite i sida av spåret, men fick slutet i vinden och skyndade sig dit.

Kanon nöjd med Tysons spår. Jag litar fullständigt på honom och lägger mig inte i längre. Gjorde misstaget förr, och är glad att jag inte förstört något i hans spårning. *puh*

Ingrid och Robban gick med i Tysons spår, och även han fick fina lovord/komplimanger!! Kul, kul!

-----------------------------

Hann knappt komma tillbaka så var det dags för uppletande. Jag har knappt kommit igång med uppletandet, så detta är perfekt att få lite mer kontinuitet i det. Dock körde jag bara Dizza med tanke på att Tyson precis kommit till bilen efter långt spår och ville inte utmana ödet.

Hon fick 2 föremål 2 meter emellan på djupet. Och en till på djupet i andra hörnet.

Gick ut med henne och vindade in första föremålet. Hon duttade till snabbt mot föremålet, och vände själv. Jag blev osäker om hon verkligen fått den i nosen. Jo då, hon ville ju bara tillbaka snabbt till baslinjen för att hon visste att hon skulle skickas ut o leta upp den. Plutten kommer ihåg mer än jag trodde!

Så, sagt och gjort, till baslinjen och så på med tecknet. Av med kopplet, flyttade i sida ett par meter och ställde upp oss. Och iväg som ett jehu bar det! Klockrent och vände upp snabbt mot matte i full fart in! Dutti kicka!

Lekte lite med föremålet för att sen ställa upp för nästa skick. Och iväg! Hon tog ett par kliv till vänster för att sen jobba sig rakt ut mot föremålet som legat en bit ifrån den andra. Fick den i nosen och snapp! Rusning till matte igen och bus och lek! Tog henne till nästa hörna. Ställde upp henne, skickade och hon hade fin fart ut. Hittade inte den direkt men det syntes att hon hade den i nosen. Jobbade fint för att hitta den, utan att ge upp! Och YES, hon hittade den. Och igen, vände snabbt upp mot mig för att rusa in med den!!

Sååå duktig hon var. Nybörjare, men jag är jättenöjd och avslutade där. Vill ju ha en bra minnesbild till nästa gång!

Nöjd matte och nöjda hundar åkte hemåt för att rastas och sen blev det soffläge. Jisses vad trötta/nöjda dem var!

Ser redan fram emot nästa gång! Blir tyvärr inte nästa helg då klubben har tävlingar. Åker nog dit och tittar för att lära sig och bli inspirerad. Kanske kan jag hjälpa till med nåt.

Kram på er därute!!