Sista tävlingen innan sommaren

Fredag förmiddag bar det av mot Boråstrakten, närmare bestämt Elfsborgs bk.
Jag ville testa en delad tävling, alltså specialen (spår o uppletande) på lördag och lydnaden på söndag.
-
Körde ett uppletande med Dizza under kvällen och hon kändes riktigt på hugget. En hel del ris i vänstra halvdelen av rutan men resten fin skog. Vinden var det inte mkt att heja för men hon jobbade riktigt fint. 5 skick, 4 föremål! Nexus fick oxå köra uppletande som han gjorde med bravur som vanligt. Tänk om alla rottisar var som honom!
-
Samling klockan 8 och vi drog lott. Av 19 startande drog jag nr.... 18.. jamen jaha... Lång väntan, vilket gjorde att jag o Dizza gick in i husvagnen o mös i sängen 1 timme extra. Vi hade sån lyx att vi blev hämtade max 2 och 2, vilket gjorde att man slapp vänta länge i skogen. Det visar sig att jag får ett spår i området där jag hade spår förra året på en Boråstävling, dock inte just det spåret.
-
Beräknat påsläpp kl 11.25. Blev påsläppta 11.50, så en del väntan blev det iaf. När domarna väl kom till min ruta så var jag orutinerad nog att ta ut Dizza ur bilen innan de var helt klara. Jag är nog van vid att de tävlingar jag varit på så är domarna klara direkt när de kommer till rutan, färdiginformerade om det nödvändiga. Denna gång tog det låååånga minuter innan de hade snackat klart, så Dizza satt o var tokladdad.
-
Min orutin tillsammans med Dizzas tokladdning gjorde att hon gick ut o tog ett bakspår. "Bakspår, tillbaks till rutan" ropar TL... BAJS! Kallar på Dizza o säger "sök spår". Då går hon fram i spåret 2-3 m, o sen en båge runt om mig o BARA SKA på bakspåret. Så jag kallar på henne en gång till o säger "sök spår". Då tittar hon på mig och ser osäker ut och går osäkert fram i spåret... inget riktigt fäste ut ur rutan, vilket resulterar i att hon tar ett spår som korsar "riktiga" spåret ca 10 m fr rutan, om ens det (såg fotavtryck i mossan, så det var inget viltspår)... gick med ett par hundra meter, sen selade jag av henne och gick tillbaka till bilen. Så klart besviken då vi kört många mil och för att det var kanonskog att få spåra i.
-
Spårläggaren frågar om hon ska visa var spåret gick, men jag sa nej iom att jag hade Dizza med mig. Så in i bilen med henne och sen tar jag ut Morra för att låta henne ta spåret.
Vi går 10 m ytterligare o tar ett upptag med Morra med kort lina. Hon tar det fint och sen bär det av. Hon har ju inte gått många "icke-matte-spår" så det var dels kul att se hur mkt hon klarar ett elit spår o dels av nån helt ny. Hon var lite svajig i början, men efter ca 200 m så gick hon säkrare o säkrare. Slutade med alla pinnar in o en nöjd Morra o framförallt en mkt nöjd o stolt matte!! Vilken vovve! Mer längre spår till lillfisen får det bli. Men bara bra för tjock-matte som behöver röra mer på sig :-D .
-
Åkte tillbaka till klubben för att se uppletandet. Som kvällen innan så var det inte mkt vind och många ekipage hade det tufft. Var 4 el 5 av 16 ekipage som fick in alla föremål.
Det snyggaste uppletande jag någonsin sett stod Fia Ahlströms Qvittra för. Fullt ös, men ändå med fokus på uppgiften. 1min 45 sek och sen var alla föremål inne! Jag fick gåshud. De fick även pris för detta under söndagens prisutdelning.
Hon skulle haft både lördagen o söndagens pris, i mina ögon (och många andra). För under söndagen blev det lite missförstånd under lydnaden i framåtsändandet, men Fia är så himla härlig med sina hundar. "Nämen oj vad fel det kan bli ibland, gumman" och så en glad min och de fortsatte nästa moment istället. SÅ ska det vara mellan hund o förare!! Beundrar sånt!
-
Lördagseftermiddagen fick vi fint besök av Carina med Sigvard (rottis) o Pyret (fralla). Hon kom med husvagnen och grillade och drack Bacardi med oss, himla kul!!
-
Söndag var det lydnadsdags. Startlistan var så att den med minst poäng från lördagen startade o sen avslutade det med högsta poängen.
-
Anki, som startade sist, hade bra utgångsläge för ett SM-kvalresultat iom fullt på specialen och de har riktigt trevlig lydnad.
Men som Fia, hade även Anki nåt knas i framåtsändandet. Men Anki lyckades rädda det och fick poäng vilket gav ett slutresultat på 616.5p och nu är de klara för SM i Värnamo! Fasen vad kul! Stort lycka till på SM säger jag till henne o Astrid!
-
På väg hem stannade jag hos älsklingen några timmar för att umgås och mysa. Vi låg på en filt och bara njöt av att se våra hundar fara omkring full av fart o bus o glädje i trädgården.
Livet är pretty damn nice!
-
Kram på er!

3 tävlingar blev det under Kristi himmelfärdshelgen

Jepps, hemma igen o på jobb.. Men bara för en kort sväng ;-) . Blir till att testa delad tävling på Elfsborgs Bk
nu till helgen.
-
Tillbaka till överskriften. I onsdags möttes jag o Calle på Karlskrona Bk. Jag hade anmält och kommit med på alla
3 tävlingar. Elit spår med Dizza på torsdagen o söndagen. Och så Morra i lydnadsklass1 på fredagskvällen.
-
Torsdagen blev det upp tidigt, lottning kl 7. 29 ekipage, o dubbla domarpar.
Jag drog nr 27... Så det blev att börja med lydnaden för att senare åka ut till spåret och avsluta med uppletande på klubben.
-
Lydnaden: totalt drygt 248 p... inte alls nöjd. Känslan var inte där helt. Inkallningen la hon sig på ställandet.. BAJS!! Och framåtsändandet var katastrofalt dålig.. det sura är att jag inte sett dessa tendenser på träning.. Nåja, på kvällen tog jag mig i kragen o insåg att jag får klura ut nåt för att bryta detta!
-
Vidare till spåret. Lillfian har ju tagit en del bakspår senaste tävlingarna... Kom till upptagsrutan som var ris första halvdelen, med en stig som gick snett till höger. Den ville jag inte att hon skulle ta, kan ju lura henne till att halka på ett bakspår.
Hon överraskar mig o går kanonfint ut, fin fart o med gamla vanliga analysen så tar hon framspår. <3 Mitt hjärtegull!! jag var såååå lycklig bara över framspåret!! Yihooo!! Vi har brutit trenden!
Spåret var inte kul första 5-600 m. Väldigt mkt ris o döda grenar o hålor. Där någonstans låg oxå första pinnen... som Dizza missade. Men resten av pinnarna in iaf :-).
-
Tillbaka till klubben för uppletande.
-
Vi får då veta att det var 13 brutna efter spår o lydnaden.
-
Rutan för uppletandet var inte en lätt ruta. Till att börja med var det typ 24-25 grader varmt (om det räcker) och rutan var på öppet fält i gassande sol. Första 4/5-delar låg i högt gräs, sista 10 metrarna var en vall på 2-3 m för att sen ha bakre linjen bakom den. Tufft, dels snurrar vinden och dels så är det lätt att början på vallen blir ett naturligt stopp för vissa hundar.
-
Dizza var märkbart trött och uppletandet kämpade hon med men orkade inte helt. 1 föremål fick vi med oss och till en början var jag riktigt besviken... Var gamla Dizza tillbaka med osäkert uppletande där hon ger upp lätt? Visst letade hon hela tiden, men inte helt som hon brukar...
När jag på kvällen hade landat lite och tänkt efter så insåg jag att det är bara att testa på söndag igen, och bryta så fort det inte känns bra helt enkelt. Så fick det bli!
Vi slutade på en 12:e plats av 29 startande iaf.
--------------
Fredag: dags för Morras lydnadsklass 1.
Vi tog det lugnt på morgonen, tog lite sovmorgon. Sen åkte vi till en sjö i närheten och hundarna fick simma och svalka sig lite.
-
Till tävlingen:
Vi var bara 4 st i lydnadsklass 1 vilket var skönt. Jag hade anmält henne innan appelltävlingens helvetesplatsliggning.... men när jag fick startlistan så tänkte jag att jag ser hur det ser ut när kvällen kommer. Har tränat en hel del platslliggning för att få henne trygg igen, först ensam och sen även med Nexus (som jag litar till 100 procent på). Och hon låg nu lugnt o fint igen. MEN, får jag den "förstörd" igen så vet jag inte hur det går...
Jag drog nr 2, alltså 1 hund på var sida om henne... hmm.... mindre förtjust. Nåja.
-
Väl ute på plan så går matte med hund nr 3 m riktning mot hund nr 1 (Phalene) som gör utfall... FAAAAN! Den har svårt att släppa hund nr 3, men till slut får matte styr på den. Mina knän blir helt mjuka och jag tror jag ska spy..
Jag säger sen när vi ska ställa upp oss:
Jag hoppas vid gud att era hundar ligger nu!!! Matte med nr 3 svarar: inga problem, han ligger!
BRA! svarar jag då.
-
"Gör klart för platsliggning, koppla loss hundarna" blir sagt. Jag gör så. Morra sitter o håller fin kontakt med mig.
Precis innan TL säger "lägg hundarna", så lägger sig Morra med hakan i backen. Jag låter henne ligga, är bara glad att hon vill lägga sig efter rabaldret innan.
Under hela platsliggningen så ligger hon klockrent. Hakan i backen och ser lugn o fin ut. <3 mitt hjärta <3
Domaren säger att hon får 8:a pga att hon lägger sig för tidigt. Inget att säga om det. Det bjuder jag på! :-)
-
Tandvisning, och sen går vi av planen för att ladda för vår tur. Hon känns förvånansvärt balanserad men ändå pigg.
-
Vår tur! Känslan är bra, och vi får applåder efter momenten! Jag tittar aldrig på poängen och jag tänker att de nog tycker hon e så söt, o det ser gulligt ut när hon gör momenten. För hon e ju hur söt som helst :-) .
Visar sig sen att hon har fått 10:or på allt utom inkallningen där tempot kunde vara ngt högre. Trodde inte det var sant!!
-
Det visar sig vara helt jättesant och vi slutade på totalsumman 191p av 200 möjliga!! Min lilla pansarvagn!
Domaren kommer sen och säger att det var riktigt trevligt att se och imponerande lydnad. Åh vad sånt värmer att höra!
-
Slutar på 1:a plats och fick fina priser, bl a försäkring för Folksam :-)
Morra med fina guldmedaljen
-
Efter tävlingen åker vi till Calles goda vänner Jenny o Magnus i Söderåkra (tror jag det hette) för att äta grillat o ha allmänt trevligt!! Riktigt god mat och goda skratt vilket gjorde att vi kom "hem" sent.
--------
Lördag:
paus från tävlande men inte tränande. Dizza fick ett uppletande, inget annat. De andra 2 fick spåra.
Efter det blev det svalkande tur i sjön för hundarna.
---------
Söndag:
Dags för tävling igen.
Drog nr 20 denna gång, av 27 startande. Så lydnaden först igen.
Lydnaden kändes bättre. Hon ställde sig på ställandet, även om det var fler steg än nödvändigt. Framåtsändandet liiiiite bättre.
Tungen, som hon normalt har 10 el strax under. Fin fart ut, fint gripande, ett par meter ifrån mig ser jag att hon får syn på nåt bakom mig och glömmer av sig. Vet inte vad som hände, misstänker en tävlande som gick ut bakom husvagnarna för att vara klar att gå in på plan efter mig.. men som sagt vet inte.
Hon ska så klart klara sån störning, men....
-
Slutade iaf på 259 p.. kan bli bättre, men det var bättre än torsdagen :-)
-
ut på spåret. Framspår även denna gång!! Hon fick kämpa en hel del i spåret, men löste det! Dock tyvärr 2 pinnar bort...
-
Uppletandet: även denna dag på samma ställe som torsdagen... Suck... Och lika varmt denna dag.
Denna gång blir det 3 föremål och hon jobbar fint största delen av tiden. Det var i slutet efter 3:e föremålet som hon började "gå ner sig". Men hon jobbade vidare, med några grunda skick dock. Fick 8-7,5p så jag är nöjd!
-
Vi slutade på en 6:e plats på certpoäng. Tror det var 15 el 16 brutna denna dag.
--------
Är kanonnöjd med helgen, trots vissa missar. Dizza har verkligen varit en kämpe som klarat 2 elit tävlingar under 5 dagar i 24-25 graders värme med strålande sol alla dagar, och på husvagnscamping. Det verkar som om hon börjar vänja sig vid och kan ladda om trots det. Hon har vuxit i mina ögon, min prinsessa. Som hon ställt upp och kämpat denna helg, hade jag aldrig trott för ett år sen att hon skulle göra. Visst hade jag hoppats på högre poäng och inga missade pinnar i spåret. Men... allt ska ju stämma på en o samma dag :-D ... o det gör det inte alltid.
----------
Det var en "kort liten sammanfattning" av helgen som varit. Ska försöka bli bättre på att uppdatera.. men tiden räcker lixom inte alltid till :-)
Ha en god sommar där ute!